”Tyvärr inte tillräckligt”

Företagen vill ha mer från las-utredningen

2:02 min

Arbetsgivarsidan välkomnar flera av förslagen som regeringens las-utredning planerar att lägga fram. Men Stefan Koskinen som är förbundsdirektör för Almega Tjänsteföretagen tycker inte att förslagen går tillräckligt långt.

– Det är ju viktiga steg i rätt riktning men tyvärr inte tillräckligt. Det måste till mer och mycket snabbare för det kommer att behövas när vi snabbt ska få en återuppstart i Sverige och ta oss ur coronakrisen. Det är många som har blivit arbetslösa och måste kunna komma tillbaka till arbetsmarknaden och då måste arbetsgivarna våga anställa, säger Stefan Koskinen, förbundsdirektör för Almega Tjänsteföretagen.

Som Ekot har berättat i dag kommer den så kallade las-utredningen att föreslå att arbetsgivare ska få göra undantag från turordningsreglerna för fem nyckelpersoner vid uppsägningar. I företag med upp till 15 anställda ska det inte gå att ogiltigförklara en uppsägning i domstol.
 
I den andra vågskålen finns enligt Ekots källor bland annat ett lagstadgat krav på kompetensutveckling av de anställda som kan leda till skadestånd om den inte skett i skälig omfattning.

– Turordningsundantag på fem anställda är ju bra på mindre företag men har du till exempel ett tjänsteföretag med 500 anställda, och du måste minska, så gör det ju inte större skillnad. Det borde vara mer proportionellt utifrån bolagens storlek, säger Stefan Koskinen.

Flera fackliga organisationer vill stoppa förslagen.

Sacos ordförande Göran Arrius tycker att det är fel läge att ändra spelreglerna på arbetsmarknaden i tider med rekordhöga varseltal.

– Det jag hör tycker jag gör att balansen förskjuts åt fel håll på arbetsmarknaden. Vi tycker att de förslag som ligger när det gäller kompetensutveckling är alldeles för svaga för att kunna sägas väga upp de nackdelar som förändringarna i arbetsrätten innebär, säger han.

– Jag tycker absolut inte att man ska skicka ut det här på remiss utan jag tycker nog också att det kan läggas i papperskorgen eller i alla fall på hyllan ett tag, säger Göran Arrius på Saco.

Stefan Koskinen på Almega tycker tvärtom att det är viktigt att regeringen går vidare, även om han helst ser en förhandlingslösning med facken.

– Det är viktigare än någonsin att nu få det här på plats för den arbetslöshet vi är på väg in i gör att det måste kunna bli lättare att anställa.