Regeringen ger mer pengar till kultur och medieföretag

3:57 min

Regeringen ger mer pengar till kultur och medier, som hjälp under coronakrisen. Regeringen har bestämt det tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. Det berättade kulturministern Amanda Lind idag.

Många medieföretag har det svårt ekonomiskt. Trots att folk vill ha mer information och nyheter än vanligt nu under coronakrisen. Det beror på att företag köper mycket mindre annonser och reklam i tidningar, radio och tv. Annonser och reklam är en väldigt viktig inkomst för många medieföretag. Nu får de in mycket mindre pengar än vanligt. Därför har flera medieföretag varit tvungna att säga upp journalister som jobbar där.

Nu ger regeringen extra stöd till medieföretag som jobbar med nyheter. De får 500 miljoner kronor.

Victoria Svanberg är ordförande för TU, som är en organisation för medieföretag. Hon säger att detta är väldigt bra. Men det betyder inte att krisen är slut för medieföretagen. Det säger hon till Ekot.

– Mycket, mycket välkommet. Men samtidigt innebär stödet inte att vi är ur krisen. Situatuonen är, och kommer vara, väldigt tuff för de flesta av landets tidningar, säger Victoria Svanberg.

Kulturbranschen har också drabbats hårt av coronakrisen. Konserter och föreställningar är stoppade. Många teatrar, konserthus och museer är stängda. De förlorar mycket pengar när de inte har några besökare.

Regeringen har tidigare gett 500 miljoner kronor till människor och föreningar som jobbar med kultur. Men teatrar och museer som ägs av staten fick inte del av de pengarna. Nu ger regeringen 319 miljoner kronor till de statliga teatrarna och museerna också. Det är till exempel museet Skansen i Stockholm, Bildmuseet i Umeå, teatern Dramaten i Stockholm och Riksteatern, som gör föreställningar i hela landet.

John Brattmyhr är chef på museet Skansen i Stockholm. Han hoppas att pengarna kan göra så att museet klarar sig det här året. Det säger han tll Ekot.

– Det är ju jättekul och hoppfullt. Vi hoppas ju att vi med det här kan överleva det här året, säger John Brattmyhr.

Regeringen lägger extra pengar på många olika saker nu, för att hjälpa olika delar av samhället. Igår berättade de att personer som är arbetslösa länge kan få mer pengar i a-kassa. Reglerna ändras för de som är utan jobb i mer än 100 dagar. De nya reglerna gör att de kan få högst 1000 kronor om dagen i a-kassa. Idag kan de få högst 760 kronor. För att få pengar måste man vara medlem i a-kassan och betala in pengar varje månad när man jobbar.