Malawi

Presidentens valseger ogiltig – landet går mot nyval

1:46 min

I Malawi har en domstol i dag bekräftat den historiska dom som tidigare i år ogiltigförklarade president Peter Mutharikas valseger. Ett beslut som betyder att Malawi nu går mot ett nyval.

Det var sannolikt spiken i kistan för Malawis president Peter Mutharikas tid vid makten som hamrades i idag. Genom att avvisa presidentens överklagan upprätthöll landets högsta domstol konstitutionsdomstolens dom i februari som fråntog Mutharikas hans valseger från i fjol, och beordrade ett nyval.

En historisk dom, en av få i Afrikas historia, som slog fast att valresultatet var riggat. Domen har hyllats som en seger för demokratin i det fattiga landet och dagens beslut innebär att Malawi nu går till val igen.

Och det valet kommer president Mutharika sannolikt att förlora. Vid valet i fjol vann han, trots fusk och splittrad opposition, bara med en mycket liten marginal över sin huvudmotståndare Lazarus Chakwera. Nu har de två största oppositionspartierna slutit upp bakom Chakwera som gemensam kandidat, och håller den pakten kommer han förmodligen ta hem en trygg majoritet.

Men det politiska tumultet har inte bara gått fredligt till. Malawi har sett stora gatuprotester mot presidenten det senaste året, och senaste veckan har oppositionen utsatts för dödliga attacker med brandbomber.

Men favorittippade Lazarus Chakwera manar till lugn. I en intervju med Ekot tidigare i år talade han redan som den president han nu ser ut att kunna bli, om nationell samling och enighet.

– Hey, folks, även efter allt detta bråk så är vi fortfarande ett land och en nation och det får vi aldrig glömma bort.