Protester i USA

Svart man sköts ihjäl – nu kritiseras rättsväsendet

1:33 min

Uppmärksamheten växer nu kring ett mordfall, som skedde för två månader sedan, i amerikanska delstaten Georgia. Både polis och åklagare anklagas för att ha agerat alldeles för långsamt. Händelsen har lett till protester.

– Vi kommer fortsätta kräva att distriktsåklagaren avgår omedelbart, säger James Woodall, ordförande för Georgiaavdelningen på en av USA:s äldsta medborgarrättsorganisationer NAACP.

Han talade vid ett protestmöte mot hanteringen av mordet på den 25-årige svarte mannen Ahmaud Arbery, som sköts till döds under en joggingrunda i slutet av februari.

Trots videobevis på att två män, en far och en son, brutalt skjutit ned den obeväpnade 25-åringen greps de misstänkta, som verkar ha trott att Arbery var inbrottstjuv, inte förrän i torsdags.

Två åklagare hade då avsagt sig fallet. Det med hänvisning till att de antingen hade arbetat tillsammans med den äldre av de misstänkta mördarna, som är pensionerad polis, eller har nära släktingar som arbetat med honom.

Sedan videofilmen offentliggjordes har svarta aktivister, politiker och sportstjärnor protesterat mot hanteringen av mordet och kräver nu en noggrann utredning av det som skett. Många ser paralleller till tidigare uppmärksammade skjutningar av unga svarta män som Trayvon Martin och Michael Brown. Det var händelser som bidrog till att Black Lives Matter-rörelsen skapades.