Coronakrisen

Hans Dahlgren (S) självkritisk: ”Skulle ha fungerat bättre”

1:26 min

EU förtjänar kritik för att man inte var förberedda när coronaviruset kom till Europa. Det säger EU-minister Hans Dahlgren (S) i Ekots lördagsintervju idag. Den 28 februari vände sig Italien till EU för hjälp, när den desperata sjukvårdspersonalen stod utan den utrustning man behövde. Men ingen hjälp kom.

– Det kan man säga att det skulle verkligen ha fungerat bättre både då och från början. Hade vi haft en gemensam resurs att sätta in för att hjälpa italienarna som var först drabbade så hade det varit ännu bättre, det kan man säga i efterhand. Det är en lärdom också för framtiden, säger Hans Dahlgren (S).

EU börjar nu bygga upp ett gemensamt lager med medicinsk skyddsutrustning, bland annat. Men något sådant fanns alltså inte och den 12 mars landade ett kinesiskt plan på flygplatsen i Rom med medicinska experter och 31 ton medicinsk utrustning.

Hans Dahlgren konstaterar att det är svårt att hjälpa när nästan alla EU-länder samtidigt hade akut brist på samma skyddsutrustning.

– När den här frågan ställdes till oss och till alla andra EU-länder, och våra myndigheter tittade på hur situationen var här, så hade vi en väldigt kort uthållighet, säger han.

Nu har EU också börjat titta framåt på hur man ska kunna hjälpa de hårdast drabbade länderna med fördelaktiga lån.