Coronaviruset

Norges svar: Kan hålla nere dödstalen

1:57 min

Synen på hur coronapandemin kommer att slå i de nordiska länderna skiljer sig åt. Här i Sverige säger såväl tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke som smittskyddsprofessorn Jan Albert att Nordens länder kommer att ha haft ungefär samma antal döda när pandemin är över, sett till folkmängden. 
Men Frode Forland, smittskyddsdirektör vid Folkhelsoinstitutet i Norge håller inte med. Han tror att Norge kommer att lyckas hålla nere dödstalen.

– Vi tänker väl att vi inte ska få en puckel längre fram. Vi hoppas att vi kan undgå det och bara få små vågor som vi kan slå ned igen med de strategier vi har som har visat sig vara effektiva.

Frågan om vilka möjligheter det finns att över tid hålla ned antal dödsfall i covid-19 delar grannländerna Sverige och Norge.

I en intervju med Dagens Nyheter sa tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke att övriga nordiska länder kommer att komma ikapp Sverige om ett år och i Godmorgon, världen fick han medhåll av Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet.

– Jag tror att länder som har haft väldigt lite än så länge, till exempel Finland och Norge, jämfört med oss då och Storbritannien, Belgien, Spanien och Italien, de kommer att riskera en andra våg. Det gör vi också, men oavsett om den kommer alls eller kommer, så kommer den att bli mindre hos oss än hos de länder som har haft mycket mycket mindre utav den, sa Jan Albert.

Frode Forland vid Folkhälsoinstitutet i Norge pekar också på att flera andra länder har lyckats stoppa smittspridningen.

– Man ser ju att man har stoppat det här i Kina, i stor grad också i Japan och i Sydkorea och i Singapore om man håller fast vid att hålla smittspridningen i schack med de åtgärder som man vidtagit.