Migrationskritik

Malta i protest mot EU – drar sig ur militäroperation

2:03 min

Malta har dragit sig ur EU:s militäroperation Irini på Medelhavet som utförs för att se till att vapenembargot mot Libyen efterlevs, uppger tidningen Times of Malta.
Den lilla ö-nationen gör det i protest mot att övriga EU inte bistår när migrantbåtar kommer från Libyen över Medelhavet.

– Medan Europa kämpar mot corona runt om på kontinenten utvecklar sig en annan stor humanitär kris på Europas tröskel, sade Maltas utrikesminister Evarist Bartolo redan för tre veckor sedan.

Han syftade på de cirka 650 000 flyktingar och migranter som väntar vid Libyens kust för att undkomma de allt intensivare striderna där. Något som utrikesministern också skrivit brev till EU om för att understryka behovet av insatser från EU:s sida.

Men utan svar har Maltas regering valt att lämna EU:s gemensamma militäroperation Irini på Medelhavet, som ska stoppa vapensmuggling till Libyen. Malta hotar också, enligt lokal press, att lägga in veto mot att ytterligare pengar tillförs militäroperationen.

Antalet flyktingar och migranter som kommit till Maltas kust har mångdubblats i år jämfört med förra året, samtidigt som mottagningscentren sedan länge överfulla. Malta är till ytan en fjärdedel av Öland. Det är litet och menar att mottagandet av flyktingar och migranter från Libyen måste vara en gemensam fråga för EU.

När södra Europa nu lättar på sina utegångsförbud kan man nog också framöver räkna med att fler försöker fly krigets Libyen. Både Malta och Italien har stängt sina hamnar för båtar med flyktingar och migranter med hänvisning till covid-19.

Maltas regering har hyrt turistbåtar på vilka nyanläda sätts i karantän, men vissa har också återförts från maltesiskt vatten till Libyen vilket lett till kritik från FN.

EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson skulle efter påsk ha presenterat ett förslag till en EU-gemensam migrationspolitik, men det har inte ännu kommit.