Grundlagsskyddade rättigheter

Coronademonstrationer skapar oro i Tyskland

2:01 min

I flera städer i Tyskland protesterade i helgen tusentals personer mot restriktionerna som införts för att begränsa coronavirusets spridning. Många av demonstranterna är kritiska till att tyskarnas grundlagsskyddade rättigheter begränsas under coronakrisen men såväl politiker som säkerhetsexperter uttrycker nu också oro över en ökande tro på konspirationsteorier.

Cirka tretusen personer hade samlats i München i södra Tyskland, i staden Stuttgart viftade uppemot femtusen demonstranter med banderoller och skyltar men också med svenska flaggan, och i Berlin hölls elva parallella protester, bland annat utanför förbundsdagen. Bara i Berlin tvingades polisen ingripa, där greps 86 personer sedan de bland annat kastat flaskor.

Demonstrationerna i Tyskland har växt sig starkare flera helger i rad, i dem går människor som oroar sig för att grundläggande rättigheter som demonstrations- och församlingsfriheten varit inskränkta i snart två månader, men protesterna har också skapat oheliga allianser mellan radikala grupper på de yttersta vänster- och högerkanterna, och anhängare av olika konspirationsteorier. Bland dem märks grupper som förnekar att det nya coronaviruset alls finns och vaccinationsmotståndare, som oroar sig för att ett ännu inte framtaget vaccin ska bli obligatoriskt.

En klar majoritet av tyskarna stödjer fortfarande de införda restriktionerna, men stödet dalar och nu oroar sig politiker och säkerhetsexperter för att protesterna göder tron på konspirationsteorier i samhället. Hotet får inte underskattas, säger delstaten Niedersachsens inrikesminister till tidningen Tagesspiegel. Till samma tidning säger en säkerhetsexpert att många människor famlar efter fakta och varnar för att extremister drar nytta av vad han kallar "ett förklaringsvakuum".