Klimhpe/Klimpfjäll

Svårt för unga att hitta eget boende

För unga är det svårt att hitta boende på en ort där det säljs få bostäder och saknas hyresbostäder.
- Jag känner flera i dalgången som har det här bekymret. Det är inte lätt, säger Kristoffer Nejne i Klimpfjäll.

I likhet med många unga i samma ålder vill 19-åriga Kristoffer Nejne lämna föräldrahemmet.

- Jag tycker det är skönt att få rå om mig själv och sen i framtiden vill man bilda familj och då vill man ju inte bo hemma.

Han tror dock att han är tvungen att vänta i flera år innan han har ett eget boende i Klimpfjäll. Byn med omkring hundra fastboende ligger i en av de två fjälldalgångar i Vilhelmina kommun som är populära bland stugägare.

- De lägger buden så att man inte har råd att köpa, det handlar om miljoner. Jag har sett flera gånger där familjer har gått ihop och köpt, då är det lättare för dem att dra upp priset för att få lös stugan.

SVT:s stora kartläggning av bostadsmarknaden visar att det är fler orter än de stora städerna Stockholm, Göteborg och universitetsorterna som blivit för dyra för att unga ska ha råd att köpa eget boende. Kartläggningen visar att lägenheterna på centralorterna i flera mindre kommuner varit för dyra för unga att köpa. Vilhelmina är inte en av de orterna, där har det har det registrerats för få sålda lägenheter för att visa vad en bostad skulle kosta att köpa för en ung person.

Flera som Sameradion & SVT Sápmi pratat med på mindre orter i Sápmi berättar att det är svårt att hitta boenden på grund av tillgänglighet och priser.

Klimpfjäll ligger i basområdet för renskötseln i området och Kristoffer Nejne är renskötare i Vilhelmina södra sameby, så han vill bo där han har jobbet.

- Det är väldigt centralt på så sätt även fastän det är ute i glesbygden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio