Svårt för unga att hitta eget boende
För unga är det svårt att hitta boende på en ort där det säljs få bostäder och saknas hyresbostäder.
- Jag känner flera i dalgången som har det här bekymret. Det är inte lätt, säger Kristoffer Nejne i Klimpfjäll.
I likhet med många unga i samma ålder vill 19-åriga Kristoffer Nejne lämna föräldrahemmet.
- Jag tycker det är skönt att få rå om mig själv och sen i framtiden vill man bilda familj och då vill man ju inte bo hemma.
Han tror dock att han är tvungen att vänta i flera år innan han har ett eget boende i Klimpfjäll. Byn med omkring hundra fastboende ligger i en av de två fjälldalgångar i Vilhelmina kommun som är populära bland stugägare.
- De lägger buden så att man inte har råd att köpa, det handlar om miljoner. Jag har sett flera gånger där familjer har gått ihop och köpt, då är det lättare för dem att dra upp priset för att få lös stugan.
SVT:s stora kartläggning av bostadsmarknaden visar att det är fler orter än de stora städerna Stockholm, Göteborg och universitetsorterna som blivit för dyra för att unga ska ha råd att köpa eget boende. Kartläggningen visar att lägenheterna på centralorterna i flera mindre kommuner varit för dyra för unga att köpa. Vilhelmina är inte en av de orterna, där har det har det registrerats för få sålda lägenheter för att visa vad en bostad skulle kosta att köpa för en ung person.
Flera som Sameradion & SVT Sápmi pratat med på mindre orter i Sápmi berättar att det är svårt att hitta boenden på grund av tillgänglighet och priser.
Klimpfjäll ligger i basområdet för renskötseln i området och Kristoffer Nejne är renskötare i Vilhelmina södra sameby, så han vill bo där han har jobbet.
- Det är väldigt centralt på så sätt även fastän det är ute i glesbygden, säger han.
Fakta: Så gjordes undersökningen
- SVT har samlat in alla försäljningar på internetsajten Hemnet.
- Det är drygt 117 000 försäljningar som har skett under perioden 2019-03-01 till 2020-02-29.
- Vi har sedan räknat ut den totala månadskostnaden för varje bostad - och där inkluderar vi ränta (1,49 %), amorteringar (2 %), eventuell månadsavgift och driftskostnad.
- Vi har antagit att köparen har pengar till kontantinsatsen på 15% av köpesumman.
- För att avgöra om ungdomen har råd med månadskostnaden har vi använt Konsumentverkets Flytta hemifrån-budget. I budgeten läggs 36 % av den disponibla inkomsten på boendet.
- Vi har tagit fram medelinkomsten för en person mellan 20-24 år i varje kommun, räknat ut den disponibla inkomsten per månad och jämför med den totala månadskostnaden för lägenheter i kommunens centralort.
- Slutligen räknar vi antalet lägenheter där den totala månadskostnaden underskrider 36 % av ungdomens disponibla inkomst.
Undersökningen har inte behandlat hyresrätter utan enbart ägt boende.