Burundi

Observatörer sätts i karantän – kan inte bevaka valet

1:58 min

Inför valet i Burundi i nästa vecka har myndigheterna beslutat att inte släppa in några internationella valobservatörer, om de inte först sitter två veckor i karantän. Ett beslut som innebär att observatörer, som planerat att vara på plats, kommer att missa valet.

Det var först nu i helgen som Burundis regering meddelade den regionala samarbetsorganisationen EAC – East African Community – att alla deras planerade valobservatörer skulle tvingas till två veckors karantän vid inresa, med hänvisning till smittorisken.

Ett beslut som i praktiken innebär att observatörerna inte kan börja sitt arbete förrän tre dagar efter valet ägt rum, och som av kritiker tolkas som ett medvetet försök att hindra utomstående ögon på det stundande valet.

Särskilt sett i relation till de mycket få coronarelaterade restriktioner som för övrigt gäller i det lilla östafrikanska landet. Valkampanjen är i full gång med tusentals anhängare på fullpackade valmöten.

Oppositionen har vädjat om att valet skulle skjutas på framtiden, men regeringen har insisterat på att det ska äga rum den 20 maj enligt plan – och att Gud kommer att beskydda burundierna från Covid-19. Enligt Amnesty har privata organisationer och företag som på egen hand vidtagit förebyggande åtgärder för att minska smittan, hotats med sanktioner.

I Burundi har det politiska läget varit spänt sen 2015 när president Pierre Nkurunziza, trots kritik om att det stred mot konstitutionen, ställde upp för en tredje mandatperiod. Nu stiger han åt sidan till förmån för sin handplockade efterträdare general Evariste Ndayishimiye.

Oppositionen å sin sida får stöd från de flesta utomstående bedömare att inte heller det här valet kommer bli fritt och rättvist. Inte minst på grund av Imbonerakure, regeringspartiets fruktade ungdomsförbund som är kända för att attackera, hota och skrämma oppositionella, journalister och civilsamhällesgrupper i Burundi.