Coronaviruset

Norge hjälper Sverige med läkemedel

1:24 min

Norge kommer nu bistå Sverige med en extra leverans av narkosläkemedlet propofol. Coronapandemin har lett till att det i många länder, däribland Sverige, råder brist på läkemedlet.

– I Norge har man just nu inte lika stort tryck på sin intensivvård och genom den här kontakten så har vi kunnat få till så att vi i de svenska regionerna får lov att köpa läkemedel från den norska hälso- och sjukvården, säger Emma Spak som är chef för sektionen för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Propofol är ett sövningsmedel som bland annat används för patienter som vårdas i respirator. I till exempel region Stockholm har åtgången ökat så mycket att det som i normalfallet räcker i en månad nu går åt på en vecka.

Inköpet av propofol från den norska hälso- och sjukvården är resultatet av ett nytt samarbete där de svenska regionerna gått ihop för att under coronapandemin jobba med inköp av kritiska läkemedel. Vanligtvis sköts inköp av läkemedel i vardera region.

Den extra leveransen av läkemedlet, som väntas nu i veckan, kommer fördelas mellan regionerna utifrån behov och beräknas räcka i en vecka. Men inköpet från Norge innebär inte att problemet med bristen på propofol helt är löst.

– Det behövs göras många åtgärder nu för att säkerställa att man har tillgång till läkemedlet. Vi har hela tiden lyckats få in propofol till intensivvården, men det kräver ju att man fortsätter göra många åtgärder och att regioner, myndigheter och bransch jobbar tillsammans för att säkra att vi har de läkemedel vi behöver i Sverige, säger Emma Spak på SKR.