Turkiet

Ökat tryck mot HBTQ-rörelsen

2:07 min

I Turkiet fruktar många inom homo-, bi- och transsamhället för sin säkerhet efter en upptrappad konflikt mellan flera högt uppsatta politiker och HBTQ-aktivister.
Ledaren för statens muslimska religionsmyndighet sa nyligen att islam fördömer homosexualitet eftersom det sprider sjukdomar och leder till förfall.

– Islam fördömer homosexualitet som leder till virussjukdomar och orsakar förfall och förtappade generationer", sa Turkiets högsta religiösa ledare Ali Erbas.

Uttalandet fördömdes av bland annat advokatsamfundet i Ankara som hets mot folkgrupp men försvarades av Turkiets inrikesminister och president Erdogan. Presidenten säger också att alla angrepp mot Erbas är ett angrepp på Turkiet.

Konflikten har också lett till en hatstorm i sociala medier där homosexuella fördöms och uppmanas att lämna landet. För HBTQ-aktivisten Özgür Gür var Erdogans uttalande förödande, det legitimerar våld och förföljelse säger han.

– Jag tror att hatbrotten kommer att öka och bli mer organiserade så jag känner mig hotad, säger Özgür Gür.

Det finns inget förbud mot homosexualitet i Turkiet men homosexuella och transpersoner förföljs, trakasseras och misshandlas utan att få stöd från rättsmyndigheterna. Prideparader, kulturevenemang och festivaler arrangerade av HBTQ-rörelsen förbjuds ofta, med hänvisning till att säkerheten inte kan garanteras. Ett svepskäl enligt många.

Enligt aktivisten Özgür Gür säger Erdogan nu att man ska bekämpa homosexualitet när kampen mot coronaviruset är vunnet och han fruktar att nya homofientliga lagar kommer att stiftas. Men redan nu har brotten mot HBTQ-samhället ökat.

– Vi har bevittnat hur hatbrotten ökar, vi registrerar det men fruktar samtidigt att det kan förvärras ytterligare när coronakrisen är över, säger Özgur Gür.