Corona

Alla som besöker Spanien sätts i karantän

1:43 min

Spanien skärper inresebestämmelserna ytterligare och inför 14 dagars karantän för alla som reser in i landet från och med fredag. Spanien har påbörjat sin första öppningsfas, men det är inte samma regler som gäller i alla delar av landet samtidigt.

Det är fortfarande bara personer med hemvist i Spanien som får resa in i landet med några få undantag. De två veckornas karantän innebär att man bara får lämna sin bostad med munskydd för att handla mat eller mediciner.

Från och med den här veckan kan restauranger, barer, butiker och hotell delvis öppna i vissa städer i Spanien, för ett begränsat antal kunder. Nyhetsbyrån Reuters har träffat cafégäster i kommunen Guadalajara, norr om Madrid.

– Det här är att återta friheten och rörelsefriheten, säger en äldre man som skjuter upp munskyddet i pannan medan han tar en kopp kaffe på en bar utomhus. Vi går emot en svår fas, säger han om återöppnandet.

Alla städer öppnar inte samtidigt. Bland annat Madrid och Barcelona som har drabbats hårt av coronautbrottet, börjar öppna tidigast nästa måndag, den 18 maj.

Restriktionerna infördes den 14 mars och först den 26 april infördes lättnader. Då fick barn under 14 år gå ut på promenad och och en vecka senare gällde det även vuxna. Men utevistelserna är fortfarande reglerade till vissa klockslag.

Det officiella dödstalet i Coronaepidemin i Spanien närmar sig nu 27.000 döda på landets sjukhus.