HBTQ-förtryck i Turkiet

"Jag är ändå stolt över min identitet som transkvinna"

6:32 min
  • I Turkiet kämpar gaysamhället mot växande homo- och transfobi. Den högste ledaren för Turkiets religiösa myndighet har sagt att islam fördömer homosexualitet och att homosexuella sprider sjukdomar, och han har fått stöd av flera högt uppsatta politiker bland annat president Erdoğan.
  • Och många homo, bi och transpersoner i Turkiet ser nu hur polariseringen ökar och många fruktar för sin säkerhet.
  • Vår korrespondent har talat med transsexuella Ajda Ender i Istanbul som under många år utsatts för hatbrott och diskriminering.

– Ända sedan 2005 har jag trakasserats och torterats socialt, sexuellt, ekonomiskt, fysiskt och psykiskt av mina grannar och deras vänner. Nu förhindrar de mig från att komma in i min lägenhet bara för att jag är en transkvinna. De säger att de ska kasta syra i mitt ansikte. De har hotat att förgifta mig, att hänga mig och de säger att jag inte har någon rätt att existera.

Ajda Ender är transsexuell och arbetar som modedesigner och människorättsaktivist. Hon är van med hat, van med hot och har många gånger misshandlats, ibland med tillhyggen som påkar och knivar. Hon trycks ned och förnedras.

– De stängde av elektriciteten till min lägenhet, de bytte lås till den och bytte lås i porten så att jag inte ens skulle kunna ta mig in i huset. De förföljer mig utomhus, jag är rädd, livrädd.

– Eftersom jag inte kan ta mig in i min egen lägenhet bor jag tillfälligt hos en vän. Men också min väns grannar är transfobiska. De stängde av vattnet och internet till lägenheten. Kan du tänka dig, utan vattnet mitt under en pandemi.

Hon är upprörd och ledsen och känner sig övergiven av rättssystemet. Många gånger har hon anmält trakasserier, hot och misshandel till polisen men istället för att ta upp anmälan har hon fått höra att hon får skylla sig själv, eftersom hon "lever som hon gör”. Hon känner sig övergiven och uppgiven.

– Jag har bett om skydd från staten men har aldrig fått någon hjälp. Jag kommer inte ens in i min lägenhet så jag är i praktiken bostadslös. Jag är en transkvinna och jag tänker fortsätta vara det, jag är ändå stolt över min identitet som transkvinna.

Trots sin utsatthet ger hon inte upp. Med hjälp av sin advokat driver hon sitt fall i det turkiska rättssystemet och försöker att få frågan väckt i den europeiska domstolen för mänskliga rättigheter. Hennes advokat är en känd människorättsaktivist, Eren Keskin.

– Ajda är ett av de största offren för transfobiskt våld. Inte bara från staten utan från hela samhället.

Men hon är inte förvånad över hur Ajda Ender behandlas, det är ett homo-och transfobiskt samhälle säger hon.

– I den här regionen är homo- och transfobi vanligt förekommande, tyvärr får sådana åsikter stöd av staten säger Eren Keskin.

En som fruktar ökad polarisering och fler hatbrott mot HBTQ- personer är Özgür Gür, homosexuell aktivist och student i Ankara.

– Vi har sett hur antalet hatbrott ökar, vi dokumenterar det så vi ser det tydligt. Det kan också bli värre i samband med coronaviruset säger han.

Ett tydligt tecken på polariseringen var när ledaren för Turkiets religionsmyndighet nyligen sa att islam fördömer homosexuella. Att homosexualitet leder till förlorade generationer och sprider sjukdomar och smittor.

Uttalandet anmäldes av advokatförbundet i Ankara för hets mot folkgrupp men fick stöd av bland annat Turkiets inrikesminister och president Erdoğan.

– Det var skrämmande. Erdoğan sa att vi ska slåss mot homosexualitet men efter coronakrisen. Det kan låta konstigt men vi var samtidigt lättade, för om han hade sagt att de skulle ta tag i frågan direkt skulle det trigga folk och de skulle säkert kunna komma till våra hem och ta oss.

Men uttalandet från ledaren för den religiösa myndigheten och stödet från Erdoğan och andra politiker var inte något som förvånade Özgür Gür.

– Jag var inte direkt chockad, för ända sedan Geziprotesterna ser de HBTQ-folket som en fiende. De såg att rörelsen är stor och sedan dess har de börjat ta oss på allvar som ett hot.

Men de senaste veckorna har tonläget hårdnat ytterligare och sociala medier har fyllts av hat. Det har blivit mer hotfullt säger Özgür Gür.

– Jag tror att hatbrotten kommer att öka och bli mer organiserade så det känns skrämmande och jag känner mig hotad.

Som gay-aktivist har han också själv hotats oräkneliga gånger och han har gripits vid flera tillfällen. Åklagare har försökt att få hans aktivism kopplad till terrorgrupper men utan att lyckas.

Ett annat tecken på hur infekterad frågan är var när Moderna museet i Istanbul uppmuntrade barn att rita regnbågar och sätta upp i sina fönster, som en uppmuntring i tider av isolering och karantän. Konservativa rasade, menade att regnbågen är de homosexuellas symbol och att barnen inte borde rita sådan smörja. Men det var inte HBTQ-rörelsen som låg bakom, det var museiledningen som vill muntra upp barn och kittla deras kreativa sidor.

Det har länge funnits ett förtryck mot homo- bi och transsexuella i Turkiet. Prideparader, festivaler och kulturevenemang arrangerade av rörelsen förbjuds mer som regel än undantag. Som motivering anger myndigheterna nästan alltid att de inte kan garantera säkerheten vid arrangemangen men det är ett svepskäl anser många.
Nu har förtrycket och polariseringen ökat, många är rädda och hotade.

– Det känns inte bra, jag tror att de kommer att ändra lagarna till vår nackdel och uttalandena från den religiösa myndigheten, presidenten och ministrar kan trigga folk att ge sig på oss.

Många i HBTQ rörelsen fruktar när coronapandemins restriktioner hävs, för då minskar också skyddet mot en redan utsatt grupp.