Ryssland

Ryssar får gå till jobbet igen

2:12 min

I Ryssland återgick människor till arbetet igen idag, efter beslut från presidenten. I storstäder är det straffbart att inte bära ansiktsmask och handskar ute.

Två kvinnor som är ute och handlar i en av Moskvas stormarknader är för maskpåbudet. Det kan inte göra något värre, så det är lugnt, säger en av dem till ryska statliga Rossija 24. Den andra ser påbudet om handskar och ansiktsmask, som ett sätt att skydda anhöriga hemma.

Idag började de ryska storstäderna något återgå till det normala.

Presidenten sa i sitt sjätte tv-tal under nio veckor av coronapandemi att arbetsplatser nu kan öppna igen. Men fortfarande måste alla över 65 år hålla sig hemma, alltså även presidenten, som sen nio veckor enbart kommunicerar digitalt. Putin kritiserade också regioner, som inte lytt hans påbud om att betala extra till sjukvårdsanställda. I Vladikavkaz i södra Ryssland klagade ambulansförare över att de inte fått några pengar:

– Alla de utbetalningar, som presidenten lovade till läkare och ambulansförare, har inte kommit till oss, sa Jurij Ogojev, ambulansförare, i ett ovanligt kritiskt inslag i ryska statliga tv:n.

I St Petersburg omkom fem patienter på St Georgsjukhuset när en respirator överhettades och fattade eld.

Det var på en avdelning där de svårast sjuka i covid-19 vårdades. Fyra män och en kvinna alla äldre dog i branden, enligt officiella uppgifter. Det är den andra branden på ett sjukhus, efter att en respirator överhettats.

Antalet smittade har inte mattats av i Ryssland, som flera dagar i rad rapporterat kring 10 000 nya fall. Men antalet döda i sjukdomen ligger, enligt officiella uppgifter lågt, vilket många läkare kritiserat. De hävdar att dödsorsaker som lunginflammation istället ökat kraftigt.