Ny dom

Skogsägare ska ersättas för att spara skog

1:52 min

Mark- och Miljööverdomstolen ger markägare rätt till ersättning när de inte får avverka fjällnära skog med höga naturvärden. Skogsstyrelsen hade nekat dem ersättning, men nu får staten betala markägare.

Skogsstyrelsens chefsjurist Cecilia Hedman säger att de och markägarna varit eniga om skogens höga naturvärden, men att dessa ersättningsregler aldrig prövats juridiskt.

– Då är lagstiftningen så otydlig, att vi inte kunnat komma fram till om de har rätt till ersättning eller vilken form av ersättning som ska utbetalas, säger hon.

Det är mark- och miljööverdomstolen som i flera domar idag ger skogsägare rätt till ersättning, sedan de nekats avverka skog. Det rör sig om fjällnära skogsområden, där skogsägare som vill avverka måste ha Skogsstyrelsens tillstånd, eftersom där finns höga naturvärden. Nära fjällen finns de få kvarvarande skogarna i Sverige, som är opåverkade av skogsbruk.

Markägarna ville ha ersättning för att de inte får använda skogen, medan Skogsstyrelsen ansåg att markägarna är ålagda ta naturhänsyn och att det inte står i miljöbalken att de ska få ersättning.

Dagens domar handlar om lågt räknat 18 miljoner kronor, som staten ska betala. De kan överklagas till Högsta domstolen, men står den sig, kan det få följder för tusentals andra skogsägare. För dem är beskedet idag ett viktigt kvitto på skogsägarnas rättigheter, säger Anders Pettersson, som företräder skogsägarna i Sorsele övre allmänningsskog och Tärna Stensele Allmänning, till P4 Västerbotten:

– Nu har man fått tillbaka tron på att samhället faktiskt är ett rättssamhälle, där inte den enskilde kan drabbas av att staten kan plocka av en egendom eller rättigheter man borde ha, utan att ersätta, enligt Anders Pettersson, företrädare för skogsägarna som fick rätt.