Medicin

Socialstyrelsen avråder barn från könskorrigering

1:51 min

Socialstyrelsen säger nu nej till könskorrigerande kirurgi från 15 års ålder.

Detta öppnades upp för, genom ett lagförslag från 2018.

– Vi anser att det inte är en lämplig åldersgräns utan vi föreslår en 18-årsgräns, utifrån gällande kunskapsläge om psykologiska och medicinska förhållanden, säger Thomas Lindén, avdelningschef på socialstyrelsen.

Regeringen föreslog 2018 en ny lag som skulle göra könskorrigerande underlivskirurgi tillåten från 15 års ålder utan vårdnadshavares tillstånd. Socialstyrelsen gav då grönt ljus för lagändringen.

Efter stark kritik ville regeringen utreda frågan ytterligare och gav uppdraget till Socialstyrelsen som blev klar med utredningen tidigare i vår, något SVT nyheter var först att rapportera.

Enligt Thomas Lindén så är det vetenskapliga underlaget för magert.

– Det finns för lite information som stöder att detta skulle vara ett lämpligt ingrepp på barn. Risken finns att personen gör ett oåterkalleligt ingrepp utan att vara mogen och inse konsekvenserna, säger Thomas Lindén.

Antalet unga, framför allt flickor, som söker vård för könsdysfori som diagnosen kallas har ökat markant senaste åren. År 2010 fick 81 flickor och kvinnor mellan 13 och 24 år diagnosen, jämfört med hela 446 år 2018, enligt Socialstyrelsen siffror.

– Vi vet inte vad ökningen beror på, säger Thomas Lindén.