Sjukhusattack i Afghanistan

”Vi såg blod på bebisvaggorna”

2:03 min

Minst 24 personer dödades i gårdagens blodiga attack mot ett sjukhus i Afghanistans huvudstad Kabul. Bland de döda finns nyfödda på en förlossningsavdelning.

Blod syns på golvet bredvid små sjukhussängar för bebisar, efter attacken i går mot bland annat en förlossningsavdelning som får stöd av Läkare utan gränser på Dasht-e-Barchi-sjukhuset i Afghanistans huvudstad Kabul.

Nyfödda, mammor och personal dödades då angripare stormade sjukhuset och började skjuta.

Journalisten Mustafa Kazemi kom till sjukhuset precis efter attacken:

– Vi såg blod på bebisvaggorna och sängarna när vi kom in på förlossningsavdelningen. Det var som en skräckscen, kroppar överallt och döda kvinnor och barn, säger Mustafa Kazemi, som är korrespondent på indiska Wion.

Vissa bebisar förlorade sina mammor och fick ammas av andra kvinnor. Förtvivlade anhöriga kom för att söka efter sina släktingar och alla ställde samma fråga.

– Varför döda nyfödda barn och deras mammor? Vad skulle de kunna ha gjort för skada? berättar Mustafa Kazemi.

Precis samma sak frågar Deborah Lyons, FN:s högsta sändebud för Afghanistan på Twitter: vem angriper nyfödda barn, de allra mest oskyldiga?

Ingen grupp har ännu sagt sig ha utfört attacken. Talibanerna har meddelat att rörelsen inte ligger bakom angreppet, men Afghanistans president Ashraf Ghani har skyllt både på talibanerna och andra terrorgrupper som IS.

Juan-Pedro Schaerer är chef för Internationella Röda korset (ICRC) i Afghanistan.

– Den senaste attacken är chockerande och ett solklart brott mot humanitär rätt, säger Juan-Pedro Schaerer på ICRC i Afghanistan