Coronapandemin

Reseavrådan förlängs – nya råd för resor inom landet

1:40 min

Utrikesdepartementet förlänger avrådan för icke-nödvändiga resor utomlands till 15 juli. Samtidigt införs ett undantag från avrådan för resor inom landet. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.

Resor som motsvarar 1-2 timmar med bil från hemorten kan genomföras under vissa förutsättningar. Men det innebär inte att allt är som vanligt — sunt förnuft och stor försiktighet gäller, säger statsministern.

– Att resa över hela landet och hälsa på släkt och vänner är inte lämpligt och det avråder vi bestämt från, säger Johan Carlson.

Så vilka resor är det egentligen som får göras i privata syften? Enligt Folkhälsomyndighetens chef handlar det exempelvis om att man inte ska inte belasta sjukvården på andra ställen än där man bor utan man ska hålla sig i sitt hemområde.

Resor får inte heller innebära omfattande nya sociala kontakter, man får inte träffa personer som är äldre eller i riskgrupper och resandet och boendet ska organiseras så att man träffar så få personer som möjligt.

– Vi räknar med att de flesta råden kommer att gälla även i sommar, säger Johan Carlson som dock tillägger att en slutlig bedömning ska meddelas i början av juni.

Utrikesminister Ann Linde (S) motiverar beslutet om att förlänga avrådan om icke-nödvändiga resor utomlands.

– Karantänsbestämmelser är verklighet i en stor del av världens länder, osäkerheten är stor. Det är inte möjligt att förutspå när det kommer att vara möjligt att resa fritt. Avrådan kan förlängas eller hävas innan den 15 juli, säger Linde.