Corona-virus

Professor säger att privata corona-tester är osäkra

2:04 min
  • Assistansakuten är ett av de företag som har börjat göra sådana tester.
  • "Våra tester är 97 procents säkra", säger företagets grundare Veronica Hedenmark.
  • "97 procent duger inte, utan det bör vara nästan 100 procent", säger professor Tomas Bergström.

Den senaste tiden har flera privata företag runt om i Sverige börjat ta betalt för att göra corona-tester. Fast vissa menar att testerna är osäkra.

Så vi frågade folk på stan om de vågar lita på sådana här privata tester:
– Jag är lite tveksam till privata initiativ på det här området. Det hade känts säkrare om det gjordes i statlig eller kommunal regi, säger en man.
– Ja, det diskuteras ju mycket om de här olika testerna, men jag skulle ändå vara intresserad av att göra det, säger en kvinna.

Tester för alla

Ett av de företag som gör corona-tester är Assistansakuten, som annars jobbar med personlig assistans för personer med funktionsnedsättning. Företagets grundare Veronica Hedenmark berättar om testerna:
– Vi började med det här för ungefär fyra veckor sen och då prioriterade vi vårdpersonal och riskgrupper. Idag har vi så många tester så att därför så kan vi rikta oss till alla.

Hon säger också att deras tester är nästan helt säkra:
– 97 procent.

Testerna får kritik

P4 Dalarna har också intervjuat professor Tomas Bergström, som vet mycket om den här typen av virus-sjukdomar. Han tycker att Assistansakutens corona-tester är för osäkra:
– 97 procent det duger inte, det räcker inte. Det bör ligga nästan uppåt 100 procent.

Testerna ska alltså visa om någon har haft sjukdomen covid-19. För om personen har haft sjukdomen och blivit frisk, så kan han eller hon troligen inte bli smittad en gång till. Men om testresultatet skulle bli fel kan man tro sig vara skyddad mot corona trots att man inte är det, säger Tomas Bergström:

– Man invaggas i falsk säkerhet. Då kanske man tar risker och blir smittad.

Efter att professor Tomas Bergström hade kritiserat de privata corona-testerna, så försökte vi få en ny intervju med företagsledaren Veronica Hedenmark. Men hon ville inte svara på de frågorna.