Polsk reaktion

"Sveriges modell darwinistisk"

2:03 min

När regeringen i Polen höll pressträff i dag om hur landet ska öppna upp ekonomin, utmålades Sverige som ett skräckexempel. Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kallade bland annat den svenska modellen för ”darwinistisk”.

– Världens rikaste länder har börja välja ut vilka patienter som ska få vård och vilka som inte ska få vård. Det på grund av att det finns brist på sjukhussängar, respiratorer, ingen rätt utrustning och ingen medicinsk personal. Den här så kallade svenska modellen, en darwinistisk modell, har vi inte ens tänkt tanken på att införa.

Det sa Polens premiärminister, Mateusz Morawiecki, på en pressträff i dag, när en journalist frågade honom om regeringen ångrar att Polen inte agerade som Sverige vid hanteringen av Coronapandemin.

Morawiecki framhöll att Polen har klarat sig bättre i krisen än andra länder i Europa som Sverige, Storbritannien och Frankrike, eftersom landet agerade snabbt.

För två månader sedan stängde regeringen ner stora delar av samhället. Skolor, affärer, hotell och kyrkor, fler än två personer fick inte röra sig utomhus. De som inte följde restriktionerna fick betala böter på uppemot 30 000 zloty, vilket motsvarar ungefär 70 000 svenska kronor.

Enligt premiärministern var dessa restriktioner nödvändiga för att hålla dödstalet nere. Hittills har drygt 860 personer dött till följd av coronaviruset i Polen, med en befolkning på nästan 38 miljoner.

Nu menar regeringen att tiden har kommit för att börja öppna upp samhället. På söndag ska kyrkorna öppnas och på måndag skönhetssalonger, frisörer och restauranger. Grundskolan ska öppnas den 25 maj.

– Vi har försökt och försöker rädda varje människoliv och därför har vi vidtagit så snabba åtgärder, sa Morawiecki.