#LängtanEfterBarn

Hon vill bryta tystnaden kring ofrivillig barnlöshet

I över tio års tid har Katarina Blind velat ha barn, men det har visat sig inte vara så lätt. Efter en lång tids kamp fick hon och sambon en son, nu fortsätter de kämpa för att få ett syskon till honom. Hon menar att det pratas tyst om ofrivillig barnlöshet och vill att vi ska börja prata öppet om det. Här är hennes berättelse om sin längtan efter barn.

Vår reporter Anna-Karin Niia har följt Katarina Blind i fem månader genom skratt, tårar, lycka och sorg. Se minidokumentären "Katarinas längtan efter barn" ikväll kl.19.00 på Oddasat.se eller på SVT Play.

Vi träffas hemma hos Katarina Blind i Snåsa, Norge där hon bor med familjen i ett rött hus, med den samiska flaggan vajandes utanför. Hon har länge kämpat för att få barn.

– Den är väldig stark. Det är det jag önskar allra mest i livet. Och den blir extra stark när man inte får till det. Då blir man nästan… man blir desperat, säger hon.

Hon beskriver känslan av att inte kunna få barn naturligt som en stor frustration, desperation och sorg. En känsla av ensamhet och att vara otillräcklig som kvinna.

 – Jag vet att det är väldigt privat och väldigt svårt att prata om det, men jag vill visa att man inte är ensam.

Ett exempel på hur man kan känna sig är när hon fick ett meddelande av en väninna som blivit gravid.

– Det var hemskt. Du klarar inte liksom av att glädja dig å hennes vägnar. Man bara – varför får inte jag till det här?

Talar öppet om ofrivillig barnlöshet

Katarina vill att man ska prata mer om ofrivillig barnlöshet i samhället. Hon vill visa att det är mer vanligt än man tror. Det finns flera orsaker till ofrivillig barnlöshet. Enligt vårdguiden 1177 så beror en tredjedel av barnlösheten på spermierna, en tredjedel på äggen eller livmodern. Och en tredjedel på en kombination av olika saker eller så hittar inte läkaren en förklaring. Katarina och hennes sambo har genomgått undersökningar, men man har inte kunnat hitta någon orsak till vad som orsakar deras barnlöshet.

– Jag har inte lust att skämmas för att jag inte kan få barn. Jag har inte lust att känna mig mindre värd som kvinna för att jag inte kan få barn. Jag vill att det är lika vanligt att inte få barn, som att få barn.  
 
Enligt WHO är definitionen på ofrivilligt barnlös att man försökt få barn på egen hand i två år om man är i en parrelation. När i ålder ofrivillig barnlöshet uppkommer är mycket olika. Vissa par kan vara ofrivilligt barnlösa redan i 25-års åldern. Mellan 10-15 procent av alla de par som försöker bli gravida på egen hand räknas som infertila.

Finns ingen samisk forskning

Det är stor okunskap om ofrivillig barnlöshet i samhället, säger Hanna Skånberg, som är ordförande i Riksförbundet ofrivillig barnlöshet i Sverige.

- Att känna skuld och skam, är det som skapar det stora bekymret. När något är tabubelagt, så blir det väldigt känsligt och stigmatiserat överhuvudtaget. Det är en väldigt komplex situation. Men det är viktigt att fortsätta lyfta ämnet så mycket som det går, säger Hanna Skånberg.

Anne Lene Turi Dimpas bor i Kautokeino i Norge och har jobbat som psykolog sedan 2004. Hon är själv same och känner det samiska samhället väl. Det är viktigt att påpeka att det inte finns någon samisk forskning om ofrivillig barnlöshet i Sápmi. Men det är lika tyst kring ofrivillig barnlöshet i Sápmi som i övriga samhället, säger hon.

– Men det vi vet om det samiska samhället är att familj och släkt är jätteviktiga. Förr i tiden var en stor familj ett ideal i Sápmi. Man ansågs vara rik och det var ett statusexempel om man hade stor familj, viktigt att kunna föra sina traditioner vidare. Så är man same och har svårt att få barn, så kan det göra lite extra ont, säger Anne Lene Turi Dimpas.

Valde IVF

Tillbaka hemma hos Katarina. Bredvid oss så soffan sitter Katarinas och sambons son, Emanuel som i dag är ledig från förskolan.

– Ja, vi hade tur och fick ett barn. Jag var under behandling, men det blev en månads uppehåll för att vi skulle på en begravning.. Jag var ju stimulerad, men vi blev gravid själva.

Du har sagt att du är beredd på att gå långt!? Du är nu fyrtio år. 

– Mm, jag är ju det… men i huvudet tror jag att jag är 28 år. Det är jobbigt att inse att det börjar bli försent, det är en sorg. Jag trodde att nummer två skulle bli enkel, säger Katarina.

När det stod klart att Katarina och sambon inte kunde få barn på egen hand, undersökte de många möjligheter, som adoption eller fosterbarn. Men de valde IVF, som är assisterad befruktning.

– Nu är vi uppe i 24 000 - 25 000 kronor.  I Norge betalar staten tre försök, men medicinerna får man betala själv. När man överstiger 18 000 kr, så täcks resterande summa. Vissa gör det privat, de betalar allt ur egen ficka och det är dyrt. Men jag tänker inte pengar, det får kosta hur mycket det vill, säger Katarina.

Vad har du för tankar och erfarenheter kring detta med ofrivillig barnlöshet? Har du kanske berättelser eller tips på något som vi kan jobba vidare med? Hör gärna av dig till mig, Anna-Karin Niia, anna-karin.niia@svt.se

Loga artihkkala sámegillii - Läs artikeln på samiska här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio