Organiserad brottslighet

Kriminella köper krisande krogar

1:58 min

Många krögare drabbas just nu hårt ekonomiskt av coronapandemin, och det här utnyttjas av kriminella. I Stockholm ser myndigheterna hur verksamheter köps upp av aktörer med koppling till organiserad brottslighet.

Att krögare kontaktas av kriminella, som vill ha tillgång till en verksamhet för bland annat penningtvätt, har länge varit ett problem på många håll i landet. Men när det ekonomiska läget nu är akut för många restauranger, finns enligt polisen en ökad risk att organiserad brottslighet expanderar i krogbranschen, då krögare känner sig tvungna att sälja eller lämna sina verksamheter.

– Dels så finns det en hel del underrättelser från polisens sida. Och sen vet vi av tidigare erfarenhet att när restaurangägare hamnar på obestånd, man kanske inte kan få lån eller bli av med sin verksamhet, så kommer den kriminella världen och erbjuder sina tjänster, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholms stad.

I Stockholms stad finns ungefär 2 300 ställen med serveringstillstånd, och många av dom är nu hårt drabbade av coronapandemin. Parallellt finns en organiserad kriminalitet som inte bromsat sin verksamhet, säger socialborgarråd Jan Jönsson.

– Tyvärr är det så att pengarna fortsätter att strömma in till de verksamheter som grundar sig på kriminell verksamhet. Den har inte upphört. Mycket av narkotika- och vapenhandeln fortsätter som tidigare. Då finns pengarna där, säger han.

Enligt Carina Cutlip, enhetschef på tillståndsenheten vid Stockholm stad, så finns det aktuella exempel på att kriminella aktörer redan har tagit över restaurangverksamhet. Med hjälp av polisen och andra aktörer försöker tillståndsenheten identifierar vilka övertaganden som har koppling till kriminalitet.

– Vi begär in underlag från Skatteverket. Vi tittar på vilka bolag de sitter i. Vi tittar på bolagens historia. Vi tittar på domar. Vi lägger lite pussel, och hittar omständigheter som gör att personer inte är lämpliga att bli beviljade serveringstillstånd, säger hon.

För staden är just ett indraget serveringstillstånd ett mycket effektivt verktyg för att passivisera en verksamhet med koppling till kriminalitet, säger Carina Cutlip.

– Om en restaurang, som används som medel för att tvätta pengar inte har ett serveringstillstånd och inte har rätt att servera alkohol, så är det oftast inte lönt att ha en restaurang, säger hon.

I Göteborg uppger polisen att dom också jobbar mot den här problematiken, men att man inte känner till några aktuella exempel nu, med koppling till pandemin.

Samma bild ger Freddy Nilsson, kommunpolis i Malmö.

– Problematiken har lyfts. Men däremot, i nuläget, så känner jag inte till något enskilt fall i Malmö. Men självklart är vi väldigt uppmärksamma på att det skulle kunna ske, säger Freddy Nilsson.