Giron/Kiruna

Regeringen prövar inte skoterförbudsöverklagan

0:54 min

Regeringen anser att Kiruna kommuns avslag på Gábna och Leavas samebyars ansökan om tillfälligt skoterförbud på kalvningsland inte går att överklaga.

Regeringen motiverar det med att kommunen vare sig beslutat om förbud eller begränsningar enligt terrängkörningsförordningen och därför finns det inget beslut som går att överklaga enligt terrängkörningsförordningen.

Båda samebyarna det gäller och Länsstyrelsen i Norrbotten hade överklagat kommunens avslag på ansökan om tillfälligt skoterförbud.

Thomas Svonni, ordförande i Gábna sameby vill inte kommentera regeringens beslut mer än att deras jurist kollar på frågan.

Inte heller Länsstyrelsen i Norrbotten har hunnit analysera regeringens beslut än. ”Det vi kan säga just nu är att det inte var väntat”, skriver chefen för miljöavdelningen Britta Wännström i ett sms till Ođđasat.

Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg tycker det är bra att regeringen inte ändrar kommunens beslut. Samtidigt uppmanar han samebyarna att komma en ny ansökan.

- Om det finns känsliga områden så hoppas jag att dom söker tillfälliga skoterförbud till mindre områden. Det kan man behandla och besluta på en dag, säger Selberg.

- Man ska ha betesro. Jag kommer inte att ifrågasätta en sådan ansökan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio