Coronakrisen

Flyg från Erbil landade i Sverige – ”jättelättnad”

1:55 min

I kväll landade ett flyg från den kurdiska staden Erbil i norra Irak på Arlanda, med många svenska medborgare som tidigare inte har kunnat ta sig hem på grund av coronakrisen.

– Ja, tre månader blev jag kvar där. Jag är lite trött och har saknat Sverige. Och saknade min man och min son. Jag är jätteglad att komma tillbaka, säger Sabihe Saleh, som åkte till norra Irak för att hälsa på sin familj, men blev kvar där mycket längre än planerat.

Stängda gränser och inställda flygningar har länge gjort det svårt att ta sig till Sverige från den självstyrande kurdiska regionen i norra Irak. Många personer som är hemmahörande i Sverige befann sig där när coronavirusets spridning tog fart.

Det flyg som i kväll landade på Arlanda är det första direktflyget mellan Erbil och Sverige på över tre år. Det var en kommersiell flygning, men KRG, det kurdiska självstyret i norra Irak, har varit drivande i att ordna så att flygningen kunde genomföras, och svenska UD har informerat personer registrerade på den så kallade svensklistan om flighten.

Ombord fanns 117 passagerare, många svenska medborgare, men också personer med annat europeiskt medborgarskap som ska resa vidare. Och när planet lyfter från Arlanda tar det med 139 personer, mestadels irakiska medborgare som suttit fast i Sverige, tillbaka till Erbil.

Och Bakhtiar Abdullrahman, som är talesperson i Sverige för det kurdiska självstyret i Irak säger att han nu är lättad.

– Det känns väldigt bra, en jättelättnad för oss. Folk har ringt till oss hela tiden och frågat när de ska få tillstånd att åka tillbaka, och sen var det fixat. Det känns jättebra.