Coronaviruset

Så lyder rådet när länder öppnar upp igen

1:59 min

Både WHO och EU:s smittskyddsmyndighet ECDC ger vägledande råd till länder för när och hur de kan släppa på en del restriktioner. Ett råd är att umgås i mikrokretsar.

Ett av de råd som ECDC har gett handlar om att länder ska råda sin befolkning att umgås i så kallade "micro-communities", alltså mikrokretsar, när samhällen öppnar upp igen. Men hur går det egentligen till och hur väl skulle det fungera?

Pauliina Ilmonen är forskare i matematiska modeller för virusspridning vid Aalto-universitetet i Finland, ett av länderna som i veckan börjat lätta på sina restriktioner.

– Som matematiker tycker jag att det här är en briljant idé. Nyckeln till att kontrollera den här pandemin, då menar jag att stoppa viruset från att spridas, är att kapa alla möjligheter för det att överföras. Om det då finns mikrokretsar som är åtskilda så kan inte viruset spridas från en mikrokrets till en annan, säger hon.

Som matematiker tycker Pauliina Ilmonen att idén om mikrokretsar är bra, eftersom om människor håller sig till en och samma grupp, så blir risken för smittspridning mindre.

Men hon menar också att även om idén är bra i teorin så kommer det vara svårare i praktiken. De små grupperna måste nämligen vara helt åtskilda, en person som ingår i en mikrokrets får inte ingå i en annan.

Att matematiskt ta reda på om idén med mikrokretsar fungerar innebär också svårigheter. För att göra det krävs data över människors beteende och rörelsemönster, data som delvis skiljer sig åt mellan olika länder och som av rimliga skäl inte är tillgängliga för forskare. 

– Det är väldigt svårt att förutsäga hur människor kommer att bete sig. Därför är det här ett dilemma. Det krävs data som i många fall är skyddade, och det finns bra anledningar till varför det är så. Men det gör det väldigt svårt att forska om, säger Paulina Ilmonen.

Frida Long
frida.long@sverigesradio.se