Kvarts miljon smittade

Ytterst pressat läge på ryska sjukhus

1:28 min

Ryssland har de senaste veckorna utvecklats till att bli ett av världens allra hårdast drabbade länder vad gäller bekräftat smittade av coronaviruset.
Den ryska sjukvården är hårt pressad – en kvarts miljon är bekräftat smittade.

– Nästan allting saknades, bandage, all basutrustning, mediciner, säger Sasha Bogino som är journalist och skrev en dagbok om det som hänt i nättidningen Mediazona.

Att så mycket saknades skapade stor stress. Personalen hade inte ordentliga skyddsdräkter och de berättade att det var svårt att få tag på en ny om den dom hade gick sönder.

Flera av dom vi pratat med berättar om personal som blir sjuka. Hur många som drabbats inom vården i Ryssland vet vi inte, men några läkare för en minneslista över kollegor som dött på grund av coronaviruset. På torsdagskvällen stod där 190 namn och listan växer.

Moskva är den värst drabbade staden, där jobbar Nikita som volontär på sjukhus nummer 52.

– Nu har jag blivit sjuk själv och jag har ingen aning, om jag blev sjuk på sjukhuset eller inte, säger Nikita.

Han har jobbat i både den vanligare “vita zonen” och i “röd zon” där de svårast sjuka finns. Det känns säkert på sjukhuset säger Nikita. Till skillnad från sjukhuset i Sankt Petersburg där Sasha var inlagd, finns det på Nikitas arbetsplats masker, handskar och dräkter och han kan byta så ofta han vill. Rummen och korridoren desinficeras.

Sasha Bogino var inlagd två gånger i Sankt Petersburg. Första gången hade hon lunginflammation, men efter test inte covid-19. Så hon skrevs ut.
Men Sasha blev inte bättre, testades positivt och fick återvända.

– Jag är inte alls överraskad och jag är säker på att jag smittades på sjukhuset, säger Sasha. Folk sov i samma rum, åt tillsammans och gick på samma toalett.

I dag är hon utskriven igen och hemma, men Sasha är inte helt frisk. De vill lägga in henne igen.

– Jag skrev till dem att jag inte ville komma, för jag vill inte tillbaka till det där stället, säger Sasha Bogino.