EASO-chefen:

“Pandemin kan leda till ökad migration till Europa”

1:49 min

Chefen för EU:s asylmyndighet Nina Gregori säger i en exklusiv intervju för Ekot att EU-länderna bör vara redo för att fler migranter snart kommer.

– Vi kan förstås inte ange några exakta siffror. Vi spekulerar inte i hur många fler asylsökande som Europa ska vänta sig, förklarar Nina Gregori som är chef för EASO, EU:s asylmyndighet.

– EASO har ingen kristallkula men vi har information och vi kan se trenderna. Det är viktigt att komma med en tidig varning, fortsätter hon.

Tidigare i år, före Coronapandemin noterade EU:s asylmyndighet EASO att antalet asylsökande ökade i Europa. Många fler kom från bland annat Venezuela och Colombia. Sedan, i mars månad, stängde EU-länderna sina gränser och detta nästan halverade asylansökningarna. Smugglarna hade inga vägar att erbjuda.

Men EASO:s ledning menar att i spåren av covid-19 kommer fattigdom, matbrist och instabilitet. Brist på sjukvård, att människor bor tätt i slumområden och anafalbetism gör befolkningar i låginkomstländer sårbara, enligt EASO som menar att EU-länderna måste uppmärksamma följderna på lite längre sikt.

Myndigheten pekar på instabilitet i Mellanöstern och Nordafrika och att IS och andra islamistiska terrorgrupper riskerar att stärkas i skuggan av Corona och driva människor på flykt.

– När EU:s gränser öppnas igen kan migrationen ta ny fart, säger Nina Gregori chef för EASO.