Nytt projekt ska rädda muralmålningarna i Sverige

1:32 min

Muralmålningar och väggmålningar riskerar att förstöras och försvinna från vårt kulturarv på grund av okunskap kring hur man bäst bevarar denna konstform.

Projektet ska sprida mer ljus över det breda fältet som rymmer alltifrån medeltida kyrkomålningar och barockmålningar till arbetarkonst och uppkäftig 90-talsgraffiti.

– Det behövs ny lagstiftning för att skydda dessa delar av vårt kulturarv, säger Jacob Kimvall, som är graffitiexpert och konstvetare vid Stockholms universitet och en av forskarna som deltar i projektet.

Muralmålningsprojektet har beviljats stöd på 900 000 kronor från Riksantikvarieämbetets Forsknings- och utvecklingsprogram och i teamet ingår ett tiotal forskare från vitt skilda områden, som till exempel konservatorer,  konstvetare och kemister.

Muralmålningsprojektet ska vara klart nästa år och då ska det finnas strategier, vägledning och riktlinjer för hur man ska kunna bevara muralmålningar för framtiden, uppger projektledaren Austin Nevin.

– Projektet är viktigt eftersom det handlar om vårt gemensamma kulturarv och vår historia. Om vi inte tar vara på muralmålningarna så kommer de att försvinna, säger Austin Nevin, lektor vid Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet.