Stockholm

18 sexköpare gripna i ny stor polisrazzia

1:34 min

Nästan alla män som avslöjats har erkänt brott och polisen beskriver de sexsäljande kvinnornas situation som svår.

Insatsen mot prostitution har pågått den här veckan och avslutades under natten.

– Vi arbetar mot prostitutionen i centrala Stockholm och i torsdags riktade vi arbetet mot ett flertal adresser och det är en del i det pågående arbetet, säger Mats Eriksson, presstalesperson för polisen i Stockholm.

Det här har ju pågått i flera dagar, hur många misstänkta finns det?

– I torsdags lagförde vi elva personer, under veckan totalt 18.

Nästan alla män som avslöjats har erkänt sexköp och fått strafföreläggande plats, sedan fattar åklagare beslut om böter som är det vanligaste straffet. En man som nekade till brott greps och fördes till polisstationen.

Insatsen har genomförts av Norrmalmspolisen tillsammans med människohandelsgruppen på polisens Nationella operativa avdelning NOA, socialtjänsten och ungdomsgruppen. Polisen ingrep mot flera lägenheter på bland annat Östermalm, i Vasastan och på Kungsholmen där man misstänkt prostitution.

Nattens arbetspass beskrivs som galet i ett inlägg på Instagram som gjorts av NOA-polisen Simon Häggström, som många år arbetat mot sexhandel och prostitution och som deltog i insatsen.
Han skriver att trycket var så stort att flera av poliserna inte ens hade tid att äta.

En liknande razzia gjordes på Södermalm i början av året, då greps 41 män som köpt sex. Mats Eriksson säger att situationen är svår för de kvinnor som säljer sex.

– Vi vet att de kommer från fattiga förhållanden, utsatta miljöer och andra länder i Europa än Sverige. I tidigare insatser känner vi ju till att det finns många kvinnor som förekommer i människohandel också.