Tusentals korttidspermitterade

Rejäl omställning av it-branschen väntas

1:44 min

Efterfrågan på tjänster inom it-branschen som datakonsultverksamhet och telekom beräknas minska med mellan 23 och 24 miljarder kronor i år i Sverige, enligt analysföretaget Radar. På sikt kommer det handla om en rejäl omställning av hela branschen.

 – Vi kommer att se en kompetensväxling och vi kommer också att se en acceleration av digitalisering. Vi har vunnit några år på just digitalisering i det här korta perspektivet, tack att alla nu kan jobba hemifrån. I nästa läge ska vi börja göra alla processer mer och mer kontaktlösa - det är de lärdomarna vi har lärt oss av den här chockeffekten i ekonomin, säger Hans Werner, vd och grundare till analysföretaget Radar som gör prognoser för den nordiska it-marknaden. 

Delar av branschen går väldigt bra, till exempel, digitala tjänster och telekom. Där har omsättningen ökat med åtta procent under första kvartalet jämfört med samma kvartal förra året.

Däremot går det sämre för it-konsultbranschen. Där är mer än 13 000 anställda korttidspermitterade, enligt Tillväxtverket.

Båda av dessa effekter är kortsiktiga. Men vissa jobb kommer att försvinna i framtiden.

– Traditionella it-lösningar kommer att ersättas av mer industrialiserade lösningar med högre effektivitet både när det gäller prestanda och när det gäller miljökonsekvens. Specialister, tekniker och driftsmänniskor är exempel på dem som inte kommer att åtnjuta en ökad efterfråga i framtiden, säger Hans Werner.

Samtidigt kommer det att behövas folk som kan jobba med informationshantering. Inom AI, molnbaserade tjänster, och säkerhet är det brist på kompetens redan idag.

– Internet of Things, där 5G kommer att vara väldigt betydelsefullt, skapar nya tjänster och de nya tjänsterna kommer ju kräva nya yrkesgrupper som tar hand om hela infrastrukturen. Då måste man ju ha en högre gard utav säkerhet i infrastrukturen än vad man kanske har i andra tjänster, säger Lars Lundberg, näringspolitisk expert på branschorganisationen IT & Telekomföretagen.