Inom äldreomsorgen

Hon vann kampen om munskydd på Tjörn

2:04 min

På flera håll i landet driver skyddsombud frågan om munskydd till äldreomsorgspersonal som jobbar när personer med covid-19. En av dem är undersköterskan Susanne Holmqvist på Tjörn, som lyfte frågan till Arbetsmiljöverket.

Hon ansåg att personalen på servicehuset Kvarnbacken behövde munskydd när de boende började insjukna i covid-19.

– Vi hade ju katetertömning, toalettbesök, då är man ju väldigt nära. Man kan ju inte låta bli att hjälpa personer, man måste göra sitt jobb, men det känns inte bra.

Covid-19 sprids bland annat genom droppsmitta som kommer när de sjuka hostar och nyser. Skyddsutrustningen på servicehuset Kvarnbacken bestod av handskar, plastförkläden och hemmagjorda visir av overheadplast.

Personalen ville lägga till vätskeavvisande munskydd när de jobbade nära de sjuka, berättar skyddsombudet Susanne Holmqvist. Hon valde till slut att stoppa arbetet med covid-19-patienterna, trots att hon blev ifrågasatt av arbetsgivaren som sa att de följde Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– De skulle ha mig till att häva stoppet. Det var fyra personer i tre kvart. Jag kände mig så liten i detta och ensam.  Att de inte förstod vår rädsla när jag förklarade att vi inte kan jobba där nu, när det ser ut såhär.

Arbetsmiljöverket valde att gå på Susanne Holmqvist linje och utfärda vite på 100 000 kronor om Tjörns kommun inte gav personalen vätskeavvisande munskydd i nära omvårdnadsarbete.

Men den medicinskt ansvariga sjuksköterskan, Maria Samson, anser inte Tjörns kommun har gjort fel i frågan om munskydd.

– Nej, det tycker jag inte. Arbetsmiljöverket har gjort en annan bedömning än vad Folkhälsomyndigheten har gjort.

I dag har personalen i hela äldreomsorgen på Tjörn rätt att använda vätskeavvisande munskydd när de jobbar nära sjuka patienter. Och skyddsombudet Susanne Holmqvist säger att hennes arbetskamrater mår mycket bättre i dag.

– De är jättelättade för detta, jag har fått blommor, de är så snälla så, de tycker att det är fantastiskt att jag gjorde detta faktiskt.