Covid-19

Dödligheten kan vara högre än FHM trott

2:08 min

Det verkar som att dödligheten bland de som smittats av covid-19 i Stockholm kan vara högre än vad Folkhälsomyndigheten tidigare trott.

Folkhälsomyndigheten beräknar nu att 0,6 procent av de som smittats av covid-19 i Stockhom dör. Siffran baseras på de modelleringar man gjort och är högre än vad myndighetens företrädare tidigare förutspått.

– Den här studien visar att dödligheten i covid-19 bland alla som blivit infekterade ligger på 0,6 procent, säger Lisa Brouwers, analyschef på Folkhälsomyndigheten.

Vad betyder det?

– Det betyder att 0,6 procent av de som blivit infekterade vare sig man är ett bekräftat fall eller en del av det så kallade mörkertalet dör av sjukdomen, baserat på Stockholm.

Hur dödlig covid-19 är ett hett debattämne just nu. Vissa som den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke har hävdat att den är så låg som 0,1 procent.

Statsepidemiolog Anders Tegnell och Anders Wallensten har bägge sagt att de tror att dödligheten ligger under 0,4 procent.

Samtidigt tyder studier från antikroppstester från bland andra Spanien, Belgien och New York tyder på att dödligheten är många gånger högre än så runt 1 procent.

Folkhälsomyndighetens nya uppskattning hamnar mitt emellan.

Är det här en siffra som är högre än man väntade sig tidigare under epidemin?

– Det kan vi inte uttala oss om vi kan bara konstatera att det är de här siffrorna de pekar på just nu, säger Lisa Brouwers.

Men för tidigare var det ju många som sa att det pekade på 0,2 -0,3?

– Ja i sådana fall så ligger det ju lite högre ju det stämmer.

Studien som Folkhälsomyndigheten gjort bygger på en modellering som beräknat att 26 procent av stockholmarna haft smittan i början av maj.

Hur dödlig sjukdomen är spelar stor roll för vilken strategi myndigheter och politiker väljer framöver för att bekämpa viruset. Om viruset är väldigt dödligt kan det krävas tuffare åtgärder för att mer eller mindre helt förhindra smittspridning.

Om halva Sveriges befolkning blir infekterad, innan ett vaccin blir tillgängligt eller flockimmunitet uppnås, skulle en dödlighet på 0,6 procent innebära att 30 000 människor dör i viruset.