Ryssland-Tyskland

Lavrov: Inga bevis för hackning av Merkels mejl

1:46 min

Ryske utrikesminister Sergej Lavrov anklagar Tysklands Angela Merkel för att sakna bevis, när hon i onsdags i tyska parlamentet anklagade Ryssland för att ha hackat hennes mejl.

– Jag måste ärligt säga att det gör mig ont när jag dagligen försöker ha bättre relationer med Ryssland, när vi ser hårda bevis för att ryska krafter fortsätter sina hackerattacker och spioneri, något som är mycket obehagligt, förklarade Angela Merkel i tyska parlamentet – förbundsdagen – i onsdags.

Merkel talade dels om äldre hackerattacker mot hennes och andra tyska politikers e-post och dels att liknande intrång fortsätter även idag. Tyska säkerhetstjänstens första rapport om hackerattacker från Ryssland kom redan för fem år sedan.

I dag kom ett förbittrat svar från ryske utrikesministern Sergej Lavrov i en intervju i ryska affärstv-kanalen RBK.

– Ett färskt exempel kom i förbundsdagen om att tyska säkerhetstjänsten upptäckt en hackerattack mot kansler Merkel styrd från Ryssland för fem år sedan. Fem år har gått, men inte ett enda konkret bevis har presenterats, sade utrikesminister Sergej Lavrov.

Det finns flera ledare inom EU, som under coronapandemin lobbat för att ta bort sanktionerna mot Ryssland och förordat bättre relationer. Sådana utspel har hörts både från Tyskland och Frankrike, men Merkels ovanligt hårda kritik i onsdags var ett bakslag för Ryssland.