Italien öppnar gränserna

1:54 min

Från och med måndag ökar friheten i Italien. Då öppnar såväl butiker som barer och restauranger. Även simbassänger och stränder öppnar.

Att Italien lättar på gränskontrollerna för européer redan den 3 juni och samtidigt lyfter karantänsbestämmelsen, föregriper det ett gemensamt beslut i EU. Flera länder har skärpta gränskontroller till den 15 juni. Såväl Tyskland som Österrike vill behålla gränskontrollerna emot Italien, på grund av det stora antalet smittade där.

Italien är ett av de länder som är värst drabbat av virusepidemin med uppemot 32.000 döda, enligt officiella siffror. Om antalet smittade ökar kraftigt igen, kan nya restriktioner komma att införas.

Det är ekonomiska skäl som ligger bakom beslutet. Italien är beroende av turismen för sin ekonomi. Men Europa går i otakt. Spanien har nyss infört två veckors karantän för resenärer från andra länder i Europa och Frankrike har hotat med att införa en liknande regel för resenärer från Spanien. Frankrike har ännu inte beslutat om när de egna skärpta gränskontrollerna ska lyftas.

I Italien ökar friheten från och med måndag. Då kan såväl butiker, frisersalonger, barer och restauranger öppna. Detsamma gäller simbassänger och stränder.
Ett säkerhetsavstånd måste respekteras på minst en meter mellan kunder på barer och restauranger som får ha färre gäster. På stranden är det tio kvadratmeter meter varje parasoll som gäller. På bland annat restauranger och hotell blir munskydd obligatoriska och i butiker även handskar.

Men italienarna kan bara röra sig fritt inom den region där de befinner sig. För att resa mellan regioner måste de vänta till den 3 juni.