Folkmordet i Rwanda

Rwandas mest eftersökta brottsling gripen

1:38 min

Polisen i Frankrike grep idag den man som beskrivits som Rwandas mest eftersökta brottsling, anklagad för folkmord och för att vara en av huvudorganisatörerna av massakrerna i landet 1994 då mer än 800 000 människor, huvudsakligen tutsis, mördades.

Det var tidigt i gryningen som fransk polis slog till mot den 84-årige Felicien Kabuga som levde under falsk identitet i en förort till Paris. Han väntas inom kort åtalas inför fransk domstol och sedan överlämnas till internationell domstol i Haag.

Kabuga har varit på flykt och hållit sig undan rättvisan i 26 år. Han anklagas för att ha organiserat och finansierat den hutubaserade milisrörelse som 1994 genomförde massakrer mot Rwandas tutsibefolkning, mer än 800 000 människor dödades under en 100 dagar lång mordorgie, ofta blev de nermejade med machete.

Även hutuer som motsatte sig folkmordet mördades. Efter inbördeskriget gick Kabuga under jorden, 1997 åtalades han i sin frånvaro för folkmord. Under åren på flykt uppges han ha befunnit sig i en rad länder både i Europa och Afrika och nu på morgonen greps han alltså i Paris.

Att Kabuga kunnat gripas är en påminnelse om att de som är ansvariga för folkmord kan ställas inför rätta, även 26 år efter det att brotten begåtts, säger en domare vid FN-domstolen i Haag. Själva rättegången mot Kabuga kommer troligen att genomföras i Tanzania.