Prostitution

”Kvinnorna behöver mer stöd”

2:02 min

18 sexköpare har gripits i veckan i polisens tillslag mot flera lägenhetsbordeller. Och de drabbade kvinnorna har erbjudits stöd genom bland annat ideella stödboenden.

– Kvinnorna som kommer till oss mår väldigt dåligt, vi har just nu fullt i våra skyddade boenden i Sverige. De senaste som kom till oss, den ena av dem varken äter eller sover och hon har skador i munnen efter att ha blivit tvingad till oralsex. En annan kvinna hämtade vi på sjukhus, hon var alltså inlagd innan hon kom till oss, säger Josefin Appelqvist till P4 Extra. Hon är Jurist och grundare för föreningen Talita som hjälper kvinnor att ta sig ur prostitution.

Polisens insats mot flera adresser i Stockholm i veckan gjordes tillsammans med socialtjänsten som var med för att ta hand om de utsatta kvinnorna. Med vid polisens tillslag i veckan fanns till exempel Maria Dorrian som är socialsekreterare och företrädare för Mikamottagningen:

– Vår roll är att fånga upp kvinnorna efteråt vid tillslag och erbjuda stöd och hjälp och ha samtal med dem för att se om det finns något vi kan stötta upp med på något sätt. Det kan handla om att ge information om rättigheter eller att länka vidare till skyddat boende eller annat, säger Maria Dorrian som var med vid polisens razzior som socialsekreterare och företrädare för Mikamottagningen.

Kvinnorna erbjuds stöd och rehabilitering som de ha rätt till enligt svensk lag. Men det stöd som samhället kan erbjuda i dag räcker inte enligt Josefin Appelqvist på organisationen Talita som vill se en starkare lagstiftning för att hjälpa kvinnorna som utnyttjas i prostitution och människohandel.

– Jag skulle vilja att staten gjorde mer, att man hade inskrivet i lagen som i Frankrike  att man har rätt till rehabilitering som kvinna och utsatt. Att det inte tar slut efter att man medverkat till polisutredningen, utan att det finns en långsiktig tanke, säger hon.

Josefin Appelqvist intervjuades i P4 Extra.