200 gripna i Berlin

Tyska protester mot corona-restriktioner

2:01 min

I Tyskland har det hållits stora demonstrationer mot de restriktioner som införts till följd av coronaviruset. I huvudstaden Berlin greps omkring 200 personer och i Stuttgart samlades tusentals för att protestera.

– Jag är här för mina barns skull, min son som går i fyran får bara gå i skolan två timmar om dan och förväntas hålla en och en halv meters avstånd till sin bästa vän säger Bärbel, som bär på en skylt med en bild på ett gråtande barn.

Många på demonstrationen här i Stuttgart är oroliga för restriktionernas effekter just på barnen, andra är här för att protestera mot att grundlagsskyddade rättigheter varit inskränkta så länge nu.

Men här finns också svartklädda demonstranter från yttersta vänsterkanten och personer med tydliga sympatier på den extrema högersidan. Andra är vaccinmotståndare som inte lugnas av politikernas försäkringar om att framtida vaccineringar kommer att ges frivilligt och personer som menar att coronakrisen är en världsomspännande komplott.

Demonstrationerna är relativt små, med tyska mått mätt, men de växer stadigt och det finns de som drar paralleller med Pegida-demonstrationen som riktade sig mot flyktingar för fem år sedan, andra oroas av att protesterna kan göda tron på konspirationsteorier i samhället, eftersom förespråkare för sådana som framträtt på demonstrationerna har fått tiotusentals nya följare i sociala medier.

På demonstrationen i Stuttgart fladdrade också svenska flaggan som en symbol för en mindre hårdför linje, Philip och David Michel bar blåa t-shirt med svenska flaggan på bröstet

– Vi tycker att Sverige har valt en smartare väg, utan en sådan nedstängning av samhället, säger Philip Michel.