Coronapandemin

FN varnar: Extrem fattigdom i pandemins spår

1:52 min

Nu varnar FN för att coronapanedmin kan leda till att ytterligare fler än 30 miljoner människor, särskilt i Afrika, kommer att hamna i extrem fattigdom. I till exempel Uganda har hela samhället varit stängt i sex veckor nu, och det har lett till stor matbrist, säger folkhälsoprofessorn Peter Waisma.

I coronapandemins spår följer en djup ekonomisk kris i stora delar av världen. FN varnar nu för att uppskattningsvis ytterligare 34 miljoner människor kommer att hamna i extrem fattigdom i år, mer än hälften av dem i Afrika.

I till exempel Uganda har hela samhället varit totalt stängt i sex veckor. Och det har lett till stor matbrist framför allt bland fattiga, säger professor Peter Waiswa som specialiserad på folkhälsa.

– Folk hungrar och det påverkar alla åldersgrupper, unga, gravida kvinnor, och äldre, säger professor Peter Waiswa, som arbetar med folkhälsa och är specialist inom barn och mödravård.

Han tillhör de som varnar för att coronapandemin kommer leda till ökad fattigdom i stora delar av Afrika. Han berättar om kvinnor i Uganda som brutit mot karantänsreglerna och gått ut tillsammans med sina barn för att sälja varor.

– Men kvinnorna och barnen greps och fördes till fängelse, det är olyckligt att kvinnor som bara försöker få mat till sina barn, tas till fängelse där de faktiskt riskerar att få corona, säger han.

I länder som Kambodja och Bangladesh har hundratusentals textilarbetare permitterats och har fått klara sig utan lön de senaste månaderna.

Fabriksarbetare i bland annat Thailand, Malaysia, Filippinerna och Myanmar har skickats hem, många med liten eller ingen lön. Det är ett hårt slag mot de redan fattiga arbetarna. Indonesien rapporterar om en snabbt växande arbetslöshet och ekonomer varnar för att miljontals indoneser kan kastas in i fattigdom den närmsta tiden.

I alla sydostasiatiska länder har den viktiga turistindustrin helt avstannat. Det har lett till miljontals arbetslösa och många företag tvingats stänga.

På en dammig soptipp i Basra i Irak, flyger soppåsar omkring och en grupp män med sjalar för att täcka munnen letar i skräpet för att hitta något att kunna sälja.

– Vi är tvunga, vi har inga pengar, inga jobb, och jag har tre barn att försörja, säger Hussein Taher till nyhetsbyrån Reuters.

Fattigdomen riskerar att fördubblas i Irak, enligt FN, framför allt på grund av coronapandemin och dramatiskt fallande oljepriser.

I grannlandet Syrien har en kombination av skyhöga matpriser och avstannad ekonomi till följd av covid-19 gjort att minst 9,3 miljoner människor nu riskerar att lida brist på mat, skriver FN:s livsmedelsprogram, det är en ökning med nästan 1,5 miljoner människor bara det senaste halvåret.

Libanon som har störst andel flyktingar i hela världen, går just nu igenom den värsta ekonomiska krisen på decennier.