Fast i andra länder

Pandemin hindrar kvotflyktingar nå Sverige

1:51 min

Hundratals kvotflyktingar, som Migrationsverket redan godkänt för att bli mottagna i Sverige, är fast i olika länder på grund av coronapandemin.

Syriern Ahmed skulle ha kommit från Libanon med fru och son i slutet av mars och har alltså fått permanent uppehållstillstånd, men i och med att flygplatsen i Beirut stängdes så är familjen fast där på obestämd tid och har nu ytterst svårt att klara sig.

– Det är mycket komplicerat för flyktingar i Libanon. Vi har inget som helst finansiellt stöd, säger den syriske flyktingen Ahmed.

Han och hans familj bor i en etta och vet inte hur de ska klara sin försörjning. De är kvotflyktingar, det vill säga bedöms vara särskilt utsatta, men vet ändå när de ska få skydd. Coronakrisen gör att allt stannat av.

Ahmed heter något annat. Han är försiktig, orolig för att hans ärende ska raderas om han kan identifieras. Libanon är korrupt och att vara syrier är ytterst svårt.

– Vi lever inte lagligt här. Vi har inga papper, fortsätter mannen som flydde från Aleppo år 2014.

Fram till i höstas hade den unga pappan två jobb, men Libanons ekonomi är i djup kris.

– Syrier är förbjudna att arbeta förutom i byggsektorn och jordbruket, förklarar han.

Hans familj får inget stöd från Sverige trots att de är kvotflyktingar. FN:s flyktingorgan UNHCR hjälper ungefär var tionde flyktingfamilj i Libanon med pengar. Familjer får cirka tusen kronor per månad, enligt Ahmed.

Världen över väntar många hundra kvotflyktingar på att Migrationsverkets beslut om skydd ska bli verklighet. I mars ställde myndigheten in resorna på obestämd tid.

– Många vänner här är i samma sits som jag. De har permanent uppehållstillstånd i Sverige, men har nu samma problem, säger kvotflyktingen som är fast i Beirut.