Nya Zeeland

Konspirationsteoretiker hotar mobiltäckning i Auckland

1:49 min

De senaste veckorna har nära 20 mobilmaster satts i brand i Auckland-området. Anledningen tros vara att det sprids olika konspirationsteorier på nätet om att det mobila 5G-nätet skadar motståndskraften hos människor och att 5G-nätet på något sätt hjälper till att sprida coronaviruset.

Ett exempel från internet på vad 5G-nätet påstås göra. Det absorberar syre i luften och på så sätt skulle det underlätta spridningen av coronaviruset.

Konspirationsteorier om coronaviruset sprider sig allt snabbare på internet och sociala medier. En teori är att coronaviruset sprider lättare eftersom 5G-nätet påstås påverka immunförsvaret vilket skulle göra människor mer mottagliga för viruset. Den andra populära teorin menar att viruset kan överföras till människor när man utnyttjar 5G-teknik.

Konspirationsteorierna har nu inneburit att hundratals mobilmaster medvetet har förstörts i olika länder runt om i världen.

De senaste sex veckorna har nära 20 mobilmaster sats i brand i Auckland området i Nya Zeeland. När landet har varit stängt så har mobilnätet varit extremt viktigt för att människor ska kunna hålla kontakt med varandra.

Nu är det så stora skador på mobilnätet att det finns risk att många inte kan kalla på hjälp berättar Alf Filipaina som är ordförande i stadsdelen Manukau utanför Auckland.

Tekniker och forskare säger att det inte finns någonting som bekräftar att 5G eller något annat mobilnät skulle kunna påverka immunförsvaret.

– Det är väldigt mycket falsk information som cirkulerar och en bidragande orsak till rädsla är att man inte förstår den nya tekniken, säger Michelle Dickinson som är nanotekniker vid universitet i Auckland.

Konspirationsteorierna på nätet om kopplingen mellan 5G och coronaviruset får hjälp att spridas av flera kända artister och skådespelare som har många följare i sociala medier.

Flera folklivsforskare tror att teorierna startade med att Wuhan i Kina, där viruset tros komma ifrån, också påstås vara ett testområde för kinesisk 5G-teknik, vilket skulle förklara varför det påstås finnas en koppling mellan 5G och coronaviruset.