RECENSION - MUSIK

Paradiso spelar Paradisi

8:25 min

RECENSION. Det hela handlar om barockmusik från Neapel spelat av en klaviaturspelare från Bari, som numera, sedan snart 20 år, bor i Sverige. Anna Paradiso heter hon och hon har just kommit ut med ett album med musik av Pietro Domenico Paradisi.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Verk: Klaviaturmusik av Pietro Domenico Paradisi.
Exekutör: Anna Paradiso. 
Plats: Nytt album

  • Pietro Domenico Paradisi (1707 – 1791) från Neapel är en av många som flyttade runt i Europa på jakt efter anställning, eller uppdrag. I hela Europa, från slutet av medeltiden och framåt letade musiker och tonsättare efter en plats där man kunde både leva och arbeta... Till och med Vivaldi, Händel och Bach gjorde så.
  • Anna Paradiso spelar ofta tillsammans med barockorkestern i Skåne - Höör Barock och där är det ju oftast de mycket välkända tonsättarna. Hon var också med på den Grammisvinnande och mycket uppskattade CDn med Johan Helmich Romans Golovinmusiken som kom förra året.
  • Hon använder sig av tre olika instrument och det gör att de 88-minuterna blir väldigt varierade. Hon spelar på cembalo, klavikord och dåtidens piano.
    I den här musiken har vi en linje framåt, som vanligt, en melodi, teman och omtag. Men om vi har den linjen så har vi också drillar och utsmyckningar "på stället" så att säga. Upprepningar, variationer.
    Det roliga med instrumentvalet är ju att vi får både bra musik, vacker, ny musik från 1750-talet, men också en ljudbildsutveckling. Samtidigt en liten resa från de fina salarna med cembalon, till folkets rum med klavikordet. Sedan de större rummet, när cembalons knäppningar byttes mot pianots lilla hammare som slår mot strängen.

I musikprogrammet Söndagsmorgon i P2 spelar Per Feltzin musik från albumet tre söndagar i rad. 17, 24 och 31 maj 2020.