Ekonomi

Trots olika hantering – liknande utmaningar i Sverige och Finland

2:02 min

Sverige och Finland står inför liknande ekonomiska utmaningar, det trots att länderna har hanterat coronasituaitonen på olika sätt, visar en ny rapport.

– Skillnaderna i effekterna kommer inte vara så stora i och med att Finland och Sverige domineras av hur mycket som investeras i landet och hur världshandeln mår, säger Swedbanks chefsekonom i Finland, Heidi Shauman.

I bankens senaste rapport framgår det att länderna kan komma att ekonomiskt drabbas på liknande sätt. Det trots att i Finland har delar av samhället hållit stängt, som till exempel skolor och restauranger.

Swedbank förutspår att Finlands BNP kommer krympa med sex procent, i Sverige med fem.

Samtidigt är det fler som förlorar jobb i Sverige, medan i Finland blir fler permitterade. Enligt Shauman är det för att det i Finland finns ett permitteringssystem sedan tidigare som ger företag större trygghet.

– Det är ett mycket gammalt och etablerat permitteringssystem som också har gjort det möjligt för företag att inte permittera genast utan man vet att systemet kommer vara i kraft länge och man vet hur det fungerar.

Danmark är det land i Norden vars ekonomi inte kommer att drabbas lika hårt, enligt rapporten. Det kan bero på att landet har en relativ hög export av livsmedel och läkemedel, branscher som ännu inte påverkats i större utsträckning av krisen.

Andra ekonomer som tidningen Helsingin Sanomat talat med säger att Sverige har förutsättningar att återhämta sig snabbare än till exempel sina nordiska grannar. Ekonomiprofessorn Matti Pohjola, säger till tidningen att den omfattande och produktiva digitala marknaden i Sverige, kan vara av betydelse och hjälpa ekonomin på fötter igen.