Polen

Kritik mot ny HD-ordförande – ”Opartiskt”

2:08 min

Polska jurister och forskare riktar kritik mot högsta domstolens nyutnämnde ordförande Aleksander Stepkowski. Han har bland annat grundat anti-abortorganisationen Ordo Iuris och kritiseras för att ha nära band till regeringen.

– Att personer från sådana konservativa, låt oss kalla det, aggressiva organisationer, blir domare och även tillförordnade ordföranden i högsta domstolen, får mig att undra hur opartiskt rättsväsendet kommer att vara, säger juridikprofessorn Marcin Matczak.

Den nyutnämnde ordföranden Aleksander Stepkowski har varit med och grundat anti-abortorganisationen Ordo Iuris som också fått kritik för att verka mot hbtq-personers rättigheter. Stepkowski har också tidigare varit vice utrikesminister och företrätt regeringspartiet Lag och Rättvisa, något som också väckt frågan om hur opartisk han är, menar Matczak.

Det var i fredags som Polens president Andrzej Duda utnämnde Stepkowski att ta över rollen som ordförande för högsta domstolen. Utnämningen kom efter turbulenta veckor inom det polska rättsväsendet där den tidigare ordföranden, också ny på posten, fick kliva av.

Lag och Rättvisa har sedan de kom till makten 2015 kritiserats av EU för att underminera rättsväsendet i landet. Kritiker har anklagat regeringen för att försöka göra sig av med domare som inte delar regeringens åsikter. Lag och Rättvisa å sin sida säger att det har varit viktigt att byta ut domarkåren som partiet har kallat för en relik från kommunisttiden.

Juridikprofessorn Marcin Matczak tror att de senaste utnämningarna kommer ge partiet mer inflytande över rättsväsendet.

– Jag tror att domstolen kommer att döma till regeringens fördel, säger han.