Fond föreslås

500 miljarder euro för att bygga upp Europa

1:32 min

Frankrike och Tyskland föreslår att en fond upprättas på 500 miljarder euro för att hjälpa de sektorer och regioner i Europa som är värst drabbade av Coronaepidemin.

500 miljarder euro i en återuppbyggandsfond ska komplettera övriga initiativ för att stärka Europa efter krisen. Det sa den franske presidenten vid en presskonferens i Paris, där den tyska förbundskanslern Angela Merkel var med på videolänk från Berlin.

Tanken är att de 500 miljarderna euro ska lånas på marknaden i EU:s namn och användas i de sektorer i de regioner som är värst drabbade av Coronaepidemin. Macron ville inte föregå nåt beslut men nämnde ändå att den italienska turismen skulle kunna vara en sån sektor.

Pengarna ska betalas tillbaka under lång tid men respektive fondmottagare ska inte återbetala den summa de har fått. Sådana förslag har redan tillbakavisats av till exempel Italien.

Förslaget måste nu godkännas av de 27 medlemsländerna i EU.

De nya pengarna ska läggas till de övriga bidrag som EU håller på att förhandla om. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen välkomnar det tysk-franska initiativet och kallar det ”konstruktivt”.