“Försöker hitta kryphål”

Svenskar vill till hus i Spanien – trots restriktioner

1:59 min

Många svenskar som har hus och lägenheter i Spanien vill ta sig till landet i sommar. Vissa försöker hitta kryphål i de spanska restriktionerna under coronasmittan.

Svenskarna är en stor utlandsgrupp i Spanien med 90 000 personer som befinner sig där hela året eller delar av året. Lokaltidningen Sydkusten i Spanien som vänder sig till svenskar och nordbor märker ett stort tryck med frågor nu om sommaren.

– Vi får väldigt många förfrågningar från svenskar som undrar när man får komma tillbaka till Spanien igen. Det är svårt att avgöra hur snabbt dom vill komma ned, men att intresset är stort det är helt klart, säger Mats Björkman som leder tidningen Sydkusten.

Men nu råder inreseförbud och det räcker inte med att ha en bostad i Spanien för att komma in. Det är i princip bara spanska medborgare, permanent bosatta utländska medborgare och personer med särskilda skäl, till exempel arbeten i Spanien, som tillåts resa in nu.

Spanien är ett av de länder som drabbats värst av viruset. Spanska regeringen vill förlänga det nationella nödläget. Det är också karantänsregler på två veckor som gäller nu för de som reser in i landet. Det är inte meningen att man ska resa dit, sitta i karantän och sen börja turista.

Svenska utrikesdepartementet avråder dessutom från utlandsresor till och med den 15 juli. Det är inte säkert att försäkringar gäller för dom som trotsar regler och rekommendationer.

I sociala mediegrupper diskuterar nu svenskar, flera med högt tonläge, hur dom kan hitta kryphål i reglerna, enligt tidningen Sydkusten.

– Vi har forum där det har diskuterats väldigt hetlevrat om man eventuellt kan komma in oavsett vad reglerna säger, berättar Mats Björkman.

Flygtrafiken är på en miniminivå nu. När två SAS-flyg landade med skandinaver i Malaga i lördags blev det uppmärksammat i lokala medier. Resenärernas intyg och kroppstemperaturer kontrollerades. Risken är att man blir hemskickad utan giltiga papper och det kan bli höga böter om man bryter mot restriktioner i landet, betonar Mats Björkman.

– Även om man skulle lyckas ta sig in i landet så är det inte någon nöjessemester man kommer att kunna ägna sig åt. Stränderna har varit stängda länge, öppnades för ett par veckor sen, men enbart om man vill promenera på dom och om man bor nära stranden. Man får varken lägga sig och sola eller bada i havet, säger redaktören för tidningen Sydkusten.

Restauranger omfattas också av restriktioner.

– Så man kan inte heller se fram emot att gå på tapasrundor eller liknande, säger Mats Björkman.

Det är också andra européer, till exempel tyskar, som nu sätter press för att få resa till sina hus och lägenheter i Spanien. Inreseförbudet gäller till och med den 24 maj och kan bli förlängt. Det är oklart när turismen öppnar igen. Det kan ske i olika takt i olika regioner.

Bland spanjorerna råder delade meningar. Det finns dom som vill öppna gränserna så fort som möjligt eftersom turistsektorn är så viktig för ekonomin. Andra anser att det inte bör komma människor från andra länder med risken att bära med sig coronasmittan eftersom spanjorerna kämpat med isolering hemma sen flera månader tillbaka och det fortfarande bara är tillåtet att röra sig ute några timmar om dagen.