Fem av åtta riksdagspartier vill se skärpt straff för sexköp

1:58 min

I dag är straffet för att köpa sex av en vuxen böter eller fängelse i ett år. Hösten 2019 röstade alla riksdagspartier, utom vänsterpartiet, nej till att ta bort böter ur straffskalan och bara utdöma fängelsestraff.

Idag säger SD, S, MP och KD att de också vill skärpa straffet.

– Man ska inte kunna köpa sig fri när man köper en annan människas kropp, det ska leda till fängelse och vi vill se en straffskärpning, säger Linda Westerlund Snecker, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Även Socialdemokraterna vill att straffet för sexköp ska vara mer än böter.

– Vi tror att det behöver göras mer, både att ta bort böter men också att vi får längre straff för den här typen av brott, säger Fredrik Lundh Sammeli riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Moderaterna vill också skärpa straff, men bara för "allvarligare sexköp". Centerpartiet stänger inte dörren för att skärpa straffen om regeringen lägger fram ett förslag. Men på förra partistämman sade medlemmarna nej till en skärpning av straffet.

– Poliserna själva som jobbar med det här, de avrådde från det. Då försvinner deras möjlighet att döma strafföreläggande direkt på plats. Det skulle innebära att färre skulle lagföras om det skulle vara så, säger Johan Hedin, rättspolitisk talesperson.