Ny handelskonflikt

Kina inför tullar mot australiskt korn

1:56 min

Ett handelsbråk har blossat upp mellan Kina och Australien. Kina har infört strafftullar på över 80 procent på korn från Australien från och med tisdag. Det är ett tydligt tecken på att relationen mellan de två länderna den senaste tiden har blivit allt sämre. För en tid sedan krävde Australien en oberoende utredning mot Kina om coronavirusets ursprung något som fick Kina att reagera starkt.

– Vi är besvikna på att Kina, säger Australiens handelsminister Simon Birmingham efter beskedet att Kina inför strafftullar på korn som kommer gälla i fem år.

Enligt Kina är anledningen till strafftullarna att australiska kornbönder får stora subventioner från staten. Det tillbakavisas av den australiensiska jordbruksministern som också förnekar att det pågår ett handelskrig mellan de två länderna.

Dagens beslut om strafftullar betyder att australiska kornbönder förlorar nära hälften av sin exportmarknad värd motsvarande 10 miljarder kronor.

Kinas beslut är ett i raden av åtgärder som landet har genomfört sedan Australien för några veckor sedan uppmanade till en oberoende utredning om ursprunget till covid-19.

Beskedet fick Kinas ambassadör i landet att uppmana till en kinesisk bojkott av australiska varor och tjänster. Redan har den viktiga exporten av grönsaker, frukt och vin till Kina minskat. För några veckor sedan stoppade också Kina till stor del importen av kött från Australien.

Kina är en av Australiens viktigaste exportmarknader och allt som stör handelsrelationerna mellan länderna påverkar den australiska ekonomin.

Australien jordbruksminister David Littleproud säger man nu kommer låta världshandelsorganisationen, WTO, att avgöra frågan om de kinesiska tullarna.

Också australiska universitet kan drabbas av konflikten. Kinesiska studenter står för en stor del av universitetens inkomster. Nu riskerar bråket mellan länderna att minska antalet kinesiska studenter som kommer till landet vilket skulle leda till mindre intäkter för universiteten.