WHO kastas ut

Burundi går till val – trots coronaspridning

2:02 min

Idag är det val i Burundi i östra Afrika. Ett val som få tror kommer bli fritt, och som genomförs trots varningar om att det riskerar att förvärra spridningen av coronaviruset i landet.

Regeringspartiet CNDD-FDD håller valmöte i Burundis huvudstad Gitega. Tusentals människor sitter tätt, klädda i likadana kampanjtröjor och lyssnar på politiska brandtal. På ett podium sitter avgående presidenten Pierre Nkurunziza och hans handplockade efterträdare Evariste Ndayishimiye, båda klädda i partiets färger.

Det är scener lika vanliga i ett afrikanskt val som de nu är otänkbara på de flesta platser i Afrika under coronakrisen. Men i Burundi har myndigheterna ignorerat varningar om smittspridning och insisterat på att hålla val idag.

I förra veckan kastades Världshälsoorganisationen ut ur landet efter att ha kritiserat beslutet, och en av mycket få smittobegränsande åtgärder har varit att hindra regionala valobservatörer att resa in i landet.

Men mest av allt är valet i Burundi ett försök att legitimera regeringspartiets närmast totala kontroll.

De flesta bedömare förväntar sig ett riggat val och kampanjperioden har präglats av regimens trakasserier, våld och mord på oppositionella.

– Allt det här är menat att skrämma oppositionen. Det är ett försök att garantera seger för det styrande partiet, säger oppositionsledaren Agathon Rwasa till Al Jazeera.

Burundi är ett av världens fattigaste länder med en mycket våldsam historia. Senaste decennierna har hundratusentals människor dött i motsättningar liknande dem i grannlandet Rwanda, och senaste femton åren under avgående president Pierre Nkurunziza har den politiska krisen fördjupats. Förföljelser och våld mot oppositionella, media och oliktänkande har tilltagit.

Även om Evariste Ndayishimiye nu väntas ta över är det få som tror att Burundi kommer slå in på en ny väg efter dagens val.