Kinesisk kritik

Taiwans president: ”Kommer aldrig acceptera Kinas anspråk”

2:05 min

När Taiwans president på onsdagen installerades för en andra mandatperiod upprepade hon att landet aldrig kommer att acceptera ärkerivalen Kinas maktanspråk. Hon manade till dialog och samförstånd, vilket genast avfärdades från kinesisk sida.

En gles skara gäster, med behörigt coronaavstånd mellan stolarna lyssnade, när Tsai Ing-wen talade om en historisk vändpunkt i relationen till Kina.

– Båda sidor har en skyldighet att finna vägar att samexistera och att motverka en upptrappning av motsättningarna, sade president Tsai.

Inför sin andra mandatperiod betonade hon att hon kommer att ha en öppen och ansvarsfull hållning.

Ur Kinas synvinkel ses Tsai Ing-wen snarare som en bekräftelse på Taiwans strävan efter formell självständighet, något som är helt oacceptabelt för Kina.

En talesperson för Kinas Taiwan-myndighet underströk att Peking håller fast vid principen om ett land, två system, och att det inte finns något utrymme för vad man kallar separatistiska aktiviteter.

Sedan splittringen efter inbördeskriget 1949 har Taiwan i praktiken utvecklats till ett självständigt land men erkänns inte som sådant av mer än en handfull länder.

Den viktigaste allierade är USA. Utrikesminister Mike Pompeo gratulerade Tsai Ing-wen och kallade Kinas reaktion för väldigt farlig.

Taiwan har på senare tid blivit en allt tyngre bricka i maktkampen mellan USA och Kina, Det tar sig uttryck i det pågående handelskriget men också i corona-pandemin.

Kinas vägran att släppa in Taiwan i världshälsoorganisationen WHO ses som en ren maktdemonstration, när Taiwan hittills varit väldigt framgångsrikt i att bekämpa virusspridningen och av många anses kunna göra nytta i det globala smittskyddsarbetet. Något som president Tsai Ing-wen också lyfte fram i sitt installationstal.